Sote-uudistuksen vastuuministeri Saarikko varoo kritisoimasta sote-valiokuntaa – "Jos itse saisin toivoa, tämä olisi ollut moneen kertaan valmis"

"Valiokunnalla oikeus huolellisuuteen" 2:04

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan uudistuksen viivästyminen turhauttaa erityisesti kentällä valmisteluja tekeviä sote-työntekijöitä.

Sote-uudistukseen liittyviä lakeja käsittelevän sosiaali- ja terveysvaliokunnan työtä ovat hidastaneet paitsi asian laajuus ja monimutkaisuus, myös hallituspuolueiden keskinäiset sekä hallituksen ja opposition väliset riidat.

Eilen perjantaina valiokunta ilmoitti keskeyttävänsä työnsä eduskunnan lomaviikon ajaksi.

Sote-uudistuksen vastuuministeri Annika Saarikko ei halua astua eduskunnan tontille, vaan kommentoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan hidasta työskentelyä varovaisesti MTV:n Uutisextrassa.

– En voi sitä puolustaa, enkä voi sitä moittia. Tämä systeemi politiikassa vain menee niin, että vastuuministerin ja hallituksen tehtävä on tuoda lait eduskuntaan, ja eduskunta käsittelee ne niin kuin käsittelee.

– Jos itse saisin toivoa, niin tämä olisi tietysti ollut jo moneen kertaan valmis, mutta valiokunnalla on oikeus huolelliseen työntekoon ja tästä oikeudesta he pitävät näköjään kiinni, Saarikko muotoilee MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Valiokunnan työskentelyrytmi ja sen puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) toimintatavat ovat aiemmin herättäneet närää erityisesti juuri keskustan edustajissa. Kesällä joukko edustajia kanteli Kiurun toiminnasta eduskunnan puhemiesneuvostolle. Edustajien mielestä Kiuru viivytti valiokunnan työtä tahallaan.

"Moni ei jaksaisi enää valmistella"

Saarikon mukaan päätöksenteon pitkittyminen on raskasta erityisesti niille ihmisille, jotka valmistelevat uudistusta tulevien 18 maakunnan alueilla.

– Tiedän, että siellä valmistelussa näkyy nyt epävarmuus ja tietty turhautuminenkin. Moni ei enää jaksaisi valmistella, vaan haluaisi mennä eteenpäin. Toivon, että tämä olisi tärkein kiritys eduskunnalle juosta kasaan tämä työ, Saarikko sanoo.

Sote-valiokunnan mietinnöt täytyy vielä tarkistaa muutenkin ruuhkaisessa perustuslakivaliokunnassa, ja vasta valiokuntamyllyn jälkeen päästään äänestämään eduskunnan suuressa salissa.

– Oleellista on, että esitys saataisiin eduskunnan suureen saliin käsittelyyn. Suomessa on edessä vielä monia vastaavia isoja uudistuksia. Sosiaaliturvauudistusta moni peräänhuutaa oikeutetusti.

– En näe mahdolliseksi, että näitä kahta uudistusta yritettäisiin viedä Suomessa yhtä aikaa, joten se on minusta yksi keskeinen syy, miksi tämä pitäisi saada valmiiksi, Saarikko sanoo.

Uutisextra MTV3-kanavalla lauantaisin kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat