Sote-mietintöjen valmistumisella alkaa olla kiire – "Juomatauon jälkeinen kaarre tekemättä"

Sote-mietinnöt viivästyvät yli ensi viikon istuntotauon 3:46

Sote-uudistusta koskevien mietintöjen valmistuminen lykkääntyy yli eduskunnan ensi viikon istuntotauon.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saanut tänään valmiiksi maakunta-, tuottaja- ja valinnanvapauslakien mietintöjään.

Uudistuksella alkaa olla kiire, sillä ennen lakien hyväksymistä mietintöluonnosten tulisi läpäistä vielä perustuslakivaliokunnan arviointi.

Valiokunnan kokous päättyi illansuussa.

– Tänään on istuttu aamukahdeksasta puoli seitsemään illalla. Kyllä täällä on tehty kaikki, että tämä mittava kokonaisuus valmistuisi, sanoo puheenjohtaja Krista Kiuru.

Poliittista linjattavaa riittää vielä, mutta Kiurun mukaan työ on nyt loppumetreillä.

– Maraton on melkein juostu, mutta juomatauon jälkeinen viimeinen kaarre on vielä tekemättä.

Saarikko ei yllättynyt lisäajan tarpeesta

Sote-kokonaisuudesta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo, ettei hän yllättynyt valiokunnan lisäajan tarpeesta.

Hän kuitenkin toivoo ja uskoo lakikokonaisuuden ennättävän päätöksentekoon vielä tällä vaalikaudella.

– Olisihan se ollut ihan älyttömän mukava uutinen kuulla, että tämä vaihe olisi saatu päätökseen. Mutta tiedän, että valiokunnassa on tehty paljon töitä ja kokoukset ovat olleet pitkiä, ja käsiteltävät asiat suuria. Tavoite on tehdä huolellista työtä. Siitä, miksi näin nyt on, vastaa varmasti parhaiten valiokunnan puheenjohtaja, Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan asia ei ole muutamista päivistä kiinni.

– Kunhan eduskunnassa on riittävä yhteinen tahto siihen, että suureen saliin päästään. Sitä kautta jokainen kansanedustaja ottaa kantaa, että eteneekö tämä uudistus suomalaisten palveluiden parhaaksi.

Lue myös:

    Uusimmat