Jatkuuko kaaos Krista Kiurun johtamassa sote-valiokunnassa? "Ei tähän kukaan selväpäinen ryhdy"

Jatkuuko kaaos Krista Kiurun johtamassa sote-valiokunnassa? – paine saada valmista aikaan kasvaa 6:49
Tämä on riitaisan sote-valiokunnan tilanne: "Kun tulee vaikea paikka ja leikkausten todelliset vaikutukset näkyvät, alkaa yleensä syyttely"

Sote-valiokunnan riitaisuus on saanut runsaasti julkisuutta osakseen, kun valiokunnan kokouksia on luonnehdittu jopa kaoottisiksi.

Normaalisti eduskunnan valiokunnat eivät kokoonnu maanantaisin.

Riitaisa sote-valiokunta sai perjantaina valmiiksi asumistuen heikennyksiä koskevan mietintönsä. Alun perin valiokunnan oli määrä saada perjantaina valmiiksi myös kaksi muuta sosiaaliturvan leikkauksia koskevaa mietintöään, mutta niiden valmistuminen lykkääntyi työn hitaan etenemisen vuoksi tiistaille.

Kiurun mukaan tunnelma ei ollut perjantainakaan valiokunnassa hyvä. Hänen mukaansa mietinnön käsittelyä viivytti hallituspuolueiden tekemien muutosesitysten käsittely.

Paine saada valmista aikaan kasvaa 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui käsittelemään kahta mietintöään poikkeuksellisesti maanantaina, jotta ne varmasti valmistuisivat tiistaiksi. 

Ensimmäisten joukossa kokoukseen saapui kansanedustaja ja valiokunnan jäsen Hanna-Leena Mattila (kesk). Mattilan toiveena on saada asioita eteenpäin.

– Viime viikkoina on mennyt aikaa muuhun kuin asioiden etenemiseen. Aikaa on mennyt muun muassa työtavoista keskusteluun, Mattila kertoo. 

Valiokunnan jäsen ja kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) puolestaan odottaa, että valiokunta tekee huolellista työtä.

– Mielestäni meidän kansanedustajien tehtävä on huolehtia siitä, että faktat tulee asiakirjoihin nähtäville ja vaikutukset arvioitua. Toivotaan, ettei hallitus salaile tai peittele leikkauksien vaikutuksia, Nurminen sanoo. 

RKP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Henrik Wickström on luottavaisin mielin, että budjettilakimietinnöt valmistuvat. 

– Toivon, että jokainen edustaja valiokunnassa toimii niin, että voidaan edistää hyvää työrauhaa, Wickström sanoo. 

Sote-valiokunnassa istuvat kansanedustajat Mia Laiho (kok.), Minna Reijonen (ps.), Henrik Wickström (r.) ja Päivi Räsänen (kd.) julkaisivat sunnuntaina yhteisen tiedotteen, jossa he toivat esille huolensa valiokunnan työtavoista ja toiminnasta. 

Valiokunnan puheenjohtajana toimii SDP:n Krista Kiuru

Hallituspuolueiden edustajien mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimimattomuus halvaannuttaa koko eduskunnan toimintaa. 

"Kyseenalaisia keinoja"

Kiuru kommentoi viime aikaisia ilmapiiriongelmia MTV Uutisille juuri ennen kokouksen alkamista. 

– Se saattaa johtua siitä, että tässä valiokunnassa käsitellään kaikista suurimmat leikkaukset, Kiuru pohtii. 

Kiuru kokee joutuneensa syyttelyn kohteeksi. 

– Kun tulee vaikea paikka ja leikkausten todelliset vaikutukset näkyvät, alkaa yleensä syyttely, Kiuru sanoo. 

Kiurun mukaan menneellä viikolla tuohtumusta on herättänyt erityisesti se, että mietinnöissä ei ole edistytty aikataulussa. Kiurun mukaan aikaa menee tosiasioiden peittelyyn. 

Kiurun myös vihjaa, että käytössä on ollut "kyseenalaisia keinoja", jotka hiertävät valiokunnassa. 

– Mietintöluonnokset ovat matkan varrella muuttuneet. Hallituksen itse tilaamaa virkapohjaa muutetaan näin kovasti, niin se johtaa siihen, että aikataulut pettävät, Kiuru sanoo. 

Kiuru sanoo hallituksen tekevän historiallisia leikkauksia sote-valiokunnan avulla. Hän kertoo harkinneensa sote-valiokunnan puheenjohtajaksi ryhtymistä tarkkaan.

– On selvää jo, että sote-valiokunnan puheenjohtajan paikka on sellainen, ettei tähän kukaan selväpäinen ryhdy, Kiuru kommentoi tilannetta. 

Kiurulle on tärkeää, että valiokunnan mietinnöt ovat tarkoin harkittuja.

– Kaikenlainen totuuden kieltäminen vahingoittaa työilmapiiriä ja mietintöjen valmistumista, Kiuru toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat