Ehtiikö sote-uudistus maaliin ennen eduskunnan kesätaukoa – ratkaisevan valiokunnan puheenjohtaja vaitonainen mahdollisista ongelmista

2:14

Sote-uudistuksen lakipaketti on nyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan syynissä. Valiokunta valmistelee mietintöä, jonka pohjalta eduskunnan täysistunnon on tarkoitus käsitellä uudistuksen mahdollistavia lakipykäliä.

Hallituspuolueilla on kiire saada lakipaketti hyväksyttyä eduskunnassa ennen eduskunnan kesätaukoa, jotta hyvinvointialueet voisivat aloittaa käytännön työnsä vuoden 2023 alussa.

Jos lakien käsittelyyn tulee viiveitä, seuraavat eduskuntavaalit voivat sotkea erityisesti keskustalle tärkeän maakuntamallin syntymistä.

Seuraava hallitus pystyy helpommin tekemään muutoksia uudistukseen, jos se on vielä 2023 kesken.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) on vaitonainen siitä, onko valiokunnalla ongelmia mietinnön tekemisessä.

– En mene siihen, mistä yksittäisistä kysymyksistä nyt keskustellaan. Tänään meillä ei ollut kokousta ja se on tavanomaista, että välillä on hallituspuolueiden kesken puhuttava, miten edetään, Lohi toteaa MTV Uutisille.

Aiemmin tänään Helsingin Sanomat uutisoi, että hallituksen sisällä olisi yhä erimielisyyttä uudistuksen sisällöstä ja valiokunta olisi joutunut perumaan kokouksiaan. Mahdollisia kiistakysymyksiä ovat julkisomisteisten sote-yhtiöiden asema sekä maakuntaveron ottaminen käyttöön.

Lohi kiistää MTV Uutisille sen, että valiokunnan kokouksia olisi jouduttu perumaan pitkäksi aikaa.

– Tänään torstaina meillä ei ole kokousta, mutta perjantaina meillä on kokous kello 8.15 alkaen. Olen lähinnä painottanut, että hallituspuolueilla on oltava nuotit selvillä, Lohi sanoo.

On todennäköistä, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta saa mietintöä valmiiksi ihan lähipäivinä. Näin lakipaketin käsittely eduskunnan täysistunnossa voi mennä juhannuksen jälkeiselle viikolle. Aikataulu eduskunnan kesätauon alkamiselle on vielä auki.

– Tavoitteena on, että saisimme kesäkuun loppuun mennessä mietinnön valmiiksi, jotta asia olisi täysistunnon käsittelyssä ennen kesätaukoa, Lohi kertoo.


Juttua päivitetty kello 18.21. Juttuun lisätty Markus Lohen kommentti aikataulusta ja tämän päivän yksittäisistä sote-kysymyksistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja