Keskustan kansanedustaja kummastelee puolueensa ministerin toimintaa: "Saarikko lipsahti ohjauksen puolelle"

Valiokunta kummeksuu Saarikon lausuntoja 1:59

Keskustalainen lääkärikansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Niilo Keränen (kesk.) ihmettelee oman puolueensa ministerin Annika Saarikon puuttumista eduskunnan aikatauluihin.

Saarikko sanoi eilen, että sote- ja maakuntauudistusta koskeva lakipaketti on hallitukselle asiakasmaksulakia tärkeämpi, eikä lakia todennäköisesti ehditä käsitellä tällä vaalikaudella.

– Ministeri ehkä lipsahti vähän ohjauksen puolelle. Totta kai hänellä on oikeus sanoa oma ja hallituksen mielipide siitä, mitkä asiat ovat kiireellisiä ja mitkä eivät niin kiireellisiä, Keränen totesi MTV Uutisille.

Keränen myöntää, että uusi asiakasmaksulaki on hankala keskustalle.  

Kritiikkiä on nostattanut etenkin välikaton eli kolmen käyntikerran jälkeisen maksuttomuuden poistuminen, jolloin pienituloisten ja paljon sairastavien terveyskeskusmaksut uhkaavat nousta moninkertaisiksi.

– Kyllä tämä asia pikkasen hankala on ja nimenomaan tämän perusterveydenhuollon välikaton poistamisen takia, Keränen sanoo. 

Sote-valiokunta jatkaa asian käsittelyä

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tänään kokouksessaan jatkaa uuden asiakasmaksulain käsittelyä Saarikon sanomisista huolimatta.

Valiokunnan jäsen, vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto moittii ministeri Saarikon tapaa syyttää asiasta eduskuntaa. 

Hän epäilee, ettei ministeri Saarikko saa omiaan eli keskustan eduskuntaryhmää "lain taakse". 

– Saarikko yrittää pelastaa nahkansa sanomalla, että aika ei nyt eduskunnassa sitten riitä lain käsittelyyn, mutta minun mielestäni laki on huonosti valmisteltu, toteaa Outi Alanko-Kahiluoto (vihr).

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (sdp.) mukaan Saarikon väittämät aikataulut eivät muodosta käsittelyn estettä, vaan lain yksityiskohdat.

Hallituksen esityksessä on pyritty kustannusneutraaliin lopputulokseen eli julkiset menot eivät nousisi eivätkä laskisi uudistuksen tuloksena.

– Tässä on isoja ongelmia liittyen tähän oikeudenmukaisuuteen ja yhtäläiseen asiakkaan asemaan. Lisäksi tässä esityksessä on paljastunut, että kustannusneutraaliutta ei ole, jolloin esityksestä puuttuu merkittävä määrä miljoonia, jolla tämä esitys toteutettaisiin, Kiuru sanoo.

Lain käsittely aloitettiin eduskunnassa kaksi viikkoa sitten, ja asiantuntijakuulemiset on jo aloitettu valiokunnassa.

– Käsittely jatkuu ja sitten katsotaan viimeisillä metreillä, mitä tämän esityksen kanssa tehdään. Ellei hallitus vedä tätä esitystä pois, Kiuru sanoi.

Saarikko myönsi eilen, että asiakasmaksulaissa on kustannusvaikutusmuutoksia, joiden selvittely hallituksenkin päässä vaatii vielä aikaa.

Hallituspuolueet korostavat mielellään uudistuksen positiivisia vaikutuksia. Maksuttomien palvelujen piiriin ollaan sisällyttämässä uusia palveluja, muun muassa alle 18-vuotiaiden terveyspalvelut säädettäisiin pääosin maksuttomiksi. 

Sote-opposition edustajat vaativat tänään yhteisessä kannanotossaan hallitusta kantamaan vastuunsa heikosta lainvalmistelustaan ja joko perumaan koko esityksen tai korjaamaan virheensä, sen sijaan että se yrittää haudata kiusallisen lakinsa valiokuntaan.


Lue myös:

    Uusimmat