Mainos

Sote-rahoitus on piilotettu peikko - "Elämme pysähtyneisyyden aikaa"

Kansainvälisen terveydenhuollon asiantuntija Mikko Vienonen ihmettelee julkisen keskustelun vähyyttä ja hallituksen hiljaisuutta puhuttaessa sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta.

– Rahoituksesta pitäisi pystyä puhumaan. Käynnissä olevien hallituksen uudistusten mukaan kaikki jatkuisi rahoituksen suhteen ennallaan - ikään kuin ongelmaa ei olisi, vaikka ongelma on tiedossa, sanoo lääketieteen ja kirurgian tohtori Vienonen.

– Kansainvälisessäkin mittakaavassa epätasa-arvoisempaan suuntaan mennyttä järjestelmäämme ei voida muuttaa, jollei tätä rahoitusta voida muuttaa.

Vienosen mukaan rahoituksesta on tullut piilotettu peikko, josta vaietaan.

– Hallitus kiipeää perä edellä puuhun. On surullista, että on asioita, joista ei voida puhua. Rahoitus ilman muuta on sellainen. Nyt pitäisi ottaa kaikki asiat reilusti pöydälle ja miettiä, mikä tässä pahiten mättää. Nyt kaikki ovat bunkkeroituneet omaan pysähtyneisyyden aikaansa, Vienonen sanoo.

Yksi hiljaisuuden syy liittyy omarahoitusosuuksiin. Kun rahoitusjärjestelmää muutetaan, joudutaan samalla keskustelemaan myös siitä. Nykyisen mallin vallitessa potilaat "valitsevat" Kelan avustaman yksityisen palvelun ja maksavat näin enemmän itse. Kun kaikki kynnelle kykenevät valitsevat yksityisen palvelun, ketkä jäävät kunnallisen palvelun piiriin?

Vienonen tiivistää asian hieman toisin:

– Rahoituksesta ei puhuta, koska se merkitsisi sitä, että joltakin se rahoitus otetaan pois ja joku sen saa ja silloin ollaan kovassa riidassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.