Mainos

Sotaväeltä kadoksissa kymmeniä aseita

Puolustusvoimilta on kateissa muutamia kymmeniä käsiaseita. Pääesikunnasta kerrotaan, että kadonneiden tai varastettujen aseiden joukossa ei ole rynnäkkökivääriä järeämpiä aseita.

Kadoksissa olevien aseiden tarkkaa tyyppiä tai määrää ei haluta kertoa, mutta aseet ovat rynnäkkökiväärejä ja pistooleja. Pääesikunnan mukaan aseita ei katoa joka vuosi ja nykyään kadoksissa olevia aseita löytyy enemmän kuin uusia katoaa. Viimeksi rynnäkkökivääri katosi toukokuussa Pohjois-Karjalan prikaatista Kontiolahdelta aselajiharjoituksen yhteydessä.

- Tavallisessa tapauksessa rynnäkkökivääri unohtuu harjoituksessa jonnekin, eikä sitä enää etsinnöissä löydetä, pääesikunnasta sanotaan.

Aseen hävittämisen tahallisuus tutkitaan tarkasti. Rynnäkkökiväärin hukkaamisesta voi saada jopa vankeusrangaistuksen.

Tarkkojen turvatoimien takia puolustusvoimien aseita häviää tai varastetaan kasarmeilta ja varastoista harvoin. Lähiaikojen suurin asevarkaus tapahtui Tuusulassa vuonna 1994, kun Helsingin ilmatorjuntarykmentin kasarmien varastosta vietiin 17 rynnäkkökivääriä. Tuusulasta viedyistä aseista on löytynyt yli puolet, loput ovat yhä väärissä käsissä.

-Suomessa aseita vartioidaan tarkasti. Yksiköissä aseet ovat lukituissa telineissä, joita valvovat päivystäjät ja valvovat upseerit. Varikoilla taas on elektroniset ilmaisimet ja vartiointi.

Poliisi kohtaa armeijan aseita harvoin

Vääriin käsiin joutuneita puolustusvoimien aseita tulee poliisin työssä vastaan harvoin. Pitkänä aseena rynnäkkökivääri on hankala kuljetettava. Poliisi arvelee, että varastettuja aseita hankkivat haltuunsa pääasiassa järjestäytyneet rikollisryhmät.

- Meille on tullut äärimmäisen harvoin näitä vastaan. Joskus rikollisten moottoripyöräjengien hallusta on löytynyt sekä Suomen että Ruotsin armeijalta varastettuja aseita. Merkittävin ase on ollut Ruotsin armeijalta anastettu sinko, rikosylikomisario Kari Tolvanen sanoo.

Rikoksiin puolustusvoimilta vietyjä aseita käytetään erittäin harvoin. Tunnetuin tapaus on Mika Murasen vuonna 1994 tekemä surmasarja. Varusmiespalvelusta suorittanut Muranen karkasi palveluspaikastaan Haminasta rynnäkkökivääri ja patruunoita mukanaan. Hän surmasi Kotkassa aseella yhden ihmisen ja lisäksi kaksi varsijousella. Lisäksi Muranen yritti ampua rynnäkkökiväärillä useita ihmisiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.