"Sotaturismia" oli viimeksi Afganistanin sodassa

"Sotaturismia" ilmeni edellisen kerran Afganistanin konfliktissa, toteaa avustava tutkija Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Tutkijoiden arvion mukaan Afganistanin konfliktissa vuosina 1985-1992 "sotaturisteja" ja varsinaisia vierastaistelijoita oli kaikkiaan 20-30 000 henkeä.

– Silloin sunnimuslimit matkustivat sankoin joukoin auttamaan uskonveljiään, jotka joutuivat Neuvostoliiton hyökkäyksen kohteeksi. 

Vierastaistelijat jäivät Afganistaniin useammaksi vuodeksi ja osalla kotiinpaluu evättiin. He joutuivat jäämään maahan ja osallistuivat myöhemmin useisiin eri maissa puhjenneisiin konflikteihin.

– Osalla taisteluihin osallistuneista oli mukanaan koko perhe, toteaa Saarinen.

Matkoja konfliktialueelle tuettiin rahallisesti

Norjalaistutkimuksen mukaan Afganistaniin matkusti myös useita tuhansia Persianlahden maiden yliopisto-opiskelijoita. Esimerkiksi Saudi-Arabiasta lähteneistä vain joka neljäs sai taistelukoulutuksen eli suurin osa oli turisteja.

 – Saudi-Arabiasta opiskelijoille oli rahallisesti tuettuja lentoja Afganistaniin. Kaikkien lähtijöiden matkoja tuettiin jotenkin rahallisesti. "Sotaturistien" matkoja tukivat kuningashuone ja erilaiset islamistijärjestöt.

Opiskelijat menivät lomillaan Afganistaniin ja palasivat sitten taas takaisin opinahjoihinsa jatkamaan opintoja.

Halu olla osa uskon sotaa

Saarisen mukaan tätä "sotaturismia" varten oli tiettyjä yksityishenkilöitä, jotka järjestivät ja salakuljettivat ihmisiä Pakistanista Afganistaniin.

– Osa opiskelijoista ei suinkaan mennyt hengenvaaralliselle alueelle, jossa taistellaan. He menivät kylläkin Afganistanin rajan yli, mutta kohteena oli vaaraton alue. 

– Matkanjärjestäjä oli hommannut sinne aseita ja panoksia, jotta opiskelijat pääsivät ampumaan. Näin he saivat valokuvia todisteeksi osallistumisestaan uskonveljien auttamiseen.

"Sotaturisteja" myös Syyriassa

Syyrian konfliktin alkuaikoina myös sinne tehtiin saman tyyppisiä "sotaturistimatkoja" kuin aikoinaan Afganistaniin.

– Turistit olivat erimaista tulleita yksityishenkilöitä, jotka halusivat kokea osallistuvansa ja olla osa uskonsotureiden yhteisöä.

Saarisen mukaan tarkoituksena oli tuntea veljeyttä ja yhteenkuuluvuutta. Ilman mitään todellista hengenvaaraa.

– Turistit ovat julkaisseet Syyrian matkoiltaan sosiaalisessa mediassa runsaasti kuvia, joissa mukana on ollut myös aseita.  He eivät osallistuneet kuitenkaan aseellisten ryhmien toimintaan.

Eniten kuvia ovat julkaisseet länsimaissa olevat nuoret miehet.

– Heillä on ollut tarve korostaan osallistumistaan:  Juuri minä olen ollut osana tätä uskonsotaa.

Saarisen mukaan eräs hollantilainen mies yritti ryöstää pankin rahoittaakseen matkansa Syyriaan.

– Euroopassa on otettu pikavippejä näihin "sotaturismimatkoihin" . Osa on hakenut lainaa pankista, jos aikomuksena ei ole ollut palata takaisin, lisää Saarinen.

Lue myös:

    Uusimmat