Sota perui koronan, Ukrainassa vitsailtiin – sitten tauti iski: "Makasin pommisuojassa päiväkausia, enkä haistanut vieressäni lemuavaa roskakoria"

Tältä näyttää silmitön tuho: Rakennuksia ennen ja jälkeen Ukrainan sodan 1:10
Tältä näyttää silmitön tuho: Rakennuksia ennen ja jälkeen Ukrainan sodan

Terveysviranomaiset ovat huolissaan koronapandemian leviämisestä Ukrainassa.

Sodan ensimmäisellä viikolla monet ukrainalaiset kertoivat vitsejä siitä, miten sota perui koronan, kertoo ukrainalainen Victoria Zhuhan STT:lle puhelimitse.

– Ihmiset jakoivat meemejä, anekdootteja ja vitsejä, joissa luki vaikkapa “Etkö ole kuullut, että korona lähti Ukrainasta sotaa pakoon”, BBC:n toimittajana työskentelevä Zhuhan sanoo.

Samalla ihmiset alkoivat vähitellen vähentää maskien käyttöä.

Korona ei ole kuitenkaan jättänyt Ukrainaa. Maailman terveysjärjestö WHO muistuttaa uusimmassa tilanneraportissaan, että ahtaat tilat ja huono ilmanvaihto lisäävät koronan riskiä. Samalla sota on heikentänyt merkittävästi maan terveydenhuollon tilannetta.

– Yleisesti ottaen sodissa tuppaa olemaan niin, että erilaisilla tarttuvilla taudeilla on otollisemmat olot levitä. Kun joudutaan olemaan sellaisissa oloissa, joissa ollaan aika tiiviisti yhdessä, kuten pommisuojissa, totta kai on riski, että tautikin voi levitä, kommentoi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Koronarokotukset keskeytyneet

WHO:n mukaan koronarokotukset Ukrainassa ovat keskeytyneet. Tilanne on huolestuttava, sillä maan rokotekattavuus on heikko erityisesti haavoittuvassa asemassa olevissa väestöryhmissä. Helmikuun lopussa rokotekattavuuden arvioitiin olevan 35 prosentin paikkeilla. Sotatoimet ovat johtaneet siihen, että sekä koronavirustestaus että -hoito ovat kärsineet, mikä lisää erityisesti heikoimmassa asemassa olevien riskiä vakavaan tautimuotoon ja kuolemaan.

Salmisen mukaan nykytilannetta on hankala arvioida. Toivoa tuo, että aiemman raportoinnin perusteella Ukrainassa on koettu jo aiemmin neljä suurta tautiaaltoa.

– Voi olla, että iso osa on jo sairastanut koronan, vaikka rokotekattavuus ei ole niin suurta. Taudin voi saada uudestaankin, mutta silloin se on lievempi, Salminen sanoo.

Uusimpien lukujen valossa 24.–30.3. koronavirukseen sairastui Ukrainassa 18  800 ihmistä ja kuoli lähes 200. WHO:n mukaan tilastot eivät kuitenkaan ole enää luotettavia, sillä testaaminen on lähes pysähtynyt, joten todellinen tartunnan saaneiden sekä koronaan kuolleiden todellinen luku on suurempi.

Myös Zhuhan kertoo, etteivät ihmiset yleisesti enää käy koronatesteissä tai hanki kotitestiä. Yksi syy voi olla raha.

– Monet ovat kertoneet minulle virusoireista, mutta kukaan heistä ei ole tehnyt testiä. Testit eivät ole erityisen kalliita, mutta eivät välttämättä juuri nyt niitä asioita, joihin halutaan käyttää rahaa.

Koronassa pommisuojaksi muutetussa baarissa

Myös viimeisen kuukauden ajan Lvivissä työskennellyt Victoria Zhuhan sairastui koronaan pari viikkoa sitten.

– Olin yksi niistä ihmisistä, jotka olivat lopettaneet maskin käytön. Menin lauman mukana, nainen kertoo.

Oireet alkoivat kurkkukivulla. Zhuhan ei kuitenkaan aluksi ymmärtänyt, että se voisi olla koronaa.

– Luulin kurkkukivun johtuvan siitä, että tein jatkuvasti suoria tv- ja radiolähetyksiä, joissa täytyy puhua kovaa ja selkeästi. Ajattelin vain kurkkuni väsyneen niistä.

Parin päivän päästä oireet pahenivat ja mukaan tuli valtava väsymys, kuvotus, yskä ja oksentelu. Testi paljasti taudin koronaksi. Muista ihmisistä eristäytymiseen ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta.

– Kun sireenit varoittivat mahdollisesta ilmaiskusta, minun oli pakko mennä pommisuojaan, Zhuhan toteaa.

Hänelle lähin pommisuoja on järjestetty normaalisti baarina toimivaan tilaan, joka on maan alla. Samassa huoneessa on yleensä parikymmentä ihmistä noin metrin välein toisistaan. Nainen yritti pitää välimatkaa muihin etsimällä paikan baaritiskin takaa. Sinne hän leiriytyi retkipatjan ja makuupussin kanssa.

– Laitoin maskin naamalle ja yritin piiloutua muilta, jotten tartuttaisi heitä. Neljän päivän ajan olin niin huonossa kunnossa, etten juuri liikkunut paikaltani. Makasin vain baaritiskin takana ja lähinnä nukuin, Zhuhan kertoo.

Puolet Ukrainan apteekeista suljettu

Ukrainalainen toimittaja muistuttaa olevansa hyvässä asemassa suhteessa niihin, jotka oleskelevat kaupungeissa, jotka ovat jatkuvan hyökkäyksen alla. Monet joutuvat viettämään päiväkausia kylmissä pommisuojissa ja kellareissa. Zhuhan kertoo Kiovassa olevista kavereistaan, jotka ovat joutuneet viettämään pitkiä aikoja kylmällä metroasemalla palellen. Koronaoireista huolimatta heillä ei ole ollut mahdollisuutta tehdä testiä tai hankkia lääkkeitä.

– Olen luksustilanteessa verrattuna moniin. Minulla oli mahdollisuus päästä lämpimään pommisuojaan ja työnantajani kautta mahdollisuus terveydenhuoltoon. Pääsin lääkärin etävastaanotolle sekä verikokeisiin ja sain lääkereseptin. Koska olen Lvivissä, minun oli myös mahdollista saada lääkkeitä.

WHO:n mukaan lähes puolet Ukrainan apteekeista on suljettu. Myöskään monet terveydenhuollon ammattilaiset eivät pysty työskentelemään. Lääkkeiden saatavuus vaihtelee suuresti.

Eräs Zhuhanin ystävä oli jonottanut Kiovassa apteekkiin kolme tuntia vakavista koronavirusoireista kärsien. Ilmahälytyksen vuoksi nainen joutui lopulta jättämään paikkansa jonossa ehtiäkseen pommisuojaan.

Hajuaistin palautuminen paljasti totuuden

Nurkasta baaritiskin takana muotoutui Zhuhanin vakipaikka koronaoireiden helpotettuakin. Hän tajusi nukkuneensa päiväkausia lemuavan roskakorin vieressä vasta hajuaistinsa palattua.

–  Haju oli niin hirveä, että tajusin, miksi paikka oli alunperin ollut vapaana. Se ei ollut sopiva nukkumiseen, Zhuhan nauraa.

Maaliskuun lopussa, kaksi viikkoa sairastumisen jälkeen Zhuhan ei kärsi enää akuuteista hengitystieoireista, mutta kertoo olevansa edelleen väsyneempi kuin normaalisti. Seuraavaksi toimittaja matkaa töihin Kiovaan. Hän on myös palannut maskin käyttämiseen.

–  En halua pahentaa tilannetta entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat