Sosiaalista mediaa rajoitettiin Turkissa - "Ei pysäytä protestoijia"

Viikon kestäneet mielenosoitukset jatkuvat edelleen eri puolilla Turkkia.

Turkin pääministeripuolue AKP on pyrkinyt estämään ihmisten mielenosoituksiin kokoontumista muun muassa internetin kautta. Esimerkiksi paikallisten mukaan Istanbulissa ihmisten sosiaalista median käyttöä on rajoitettu ja muun muassa 3G-verkkoja on suljettu.

Sosiaalisen median käyttöä ei pystytä Turkissa estämään kokonaan.

– Teknisin keinoin informaatiosotaa ei voida täysin voittaa. Osapuolet, joilla ei ole poliittista valtaa, niin aika ja nopeus ovat heidän puolellaan, ja nimenomaan sosiaalinen media tarjoaa väylän protestoijille liikkua nopeasti, toteaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen.

Mitä tekee Turkin armeija?

Huhtisen mukaan, mitä enemmän maan pääministeri ja puolue yrittävät hidastaa sosiaalisen median toimintaa, niin sen enemmän uusia väyliä avataan.

Turkin levottomuuksissa taistellaan myös medianäkyvyydestä.

– Pääministeri ja puolue ovat rakentaneet selkeästi oman informaatiostrategiansa vuosien aikana. He ovat ottaneet haltuun päämediat ja poliittisen toiminnan. Mielenkiintoinen toimija näissä mielenosoituksissa on asevoimat, jotka eivät vielä ole ottaneet roolia näissä mielenosoituksissa.

Turkin mielenosoituksissa molemmat osapuolet ovat käyttäneet mediaa ajaakseen omia tarkoitusperiään.

– Turkkilaisen valtamedian kautta pääministeri korostaa, että näissä mielenosoituksissa on kyse terrorismista. Nyt vasta medioihin on alkanut valua enemmän turkkilaisen yhteiskunnan näkemyksiä.

Kuvia myös voidaan lavastaa

Turkin hallitseva AKP-puolue on konservatiivinen ja käyttää paljon uskontoon viittaavaa retoriikkaa. Huhtisen mukaan pääministeri suuntaakin viestinsä omille kannattajille, vaikka viesti kiertää länsimaisen median kautta.

– Kannattajat olivat esimerkiksi lentokentällä vastassa, kun pääministeri palasi Turkkiin eilen. Kyllä se hieman särähtää länsimaisessa korvassa. Tätä tietenkin protestoijat yrittävät käyttää hyväksi.

Huhtisen mukaan mielenosoittajat levittävät mahdollisimman paljon omia kuviaan poliisien ja protestoijien kuvia. Kuvilla haetaan sympatiaa omalle toiminnalle.

Huhtinen muistuttaa, että tapahtumia voidaan myös lavastaa.

– Se on se kysymys, että hankkiudutaanko näihin yhteenottotilanteisiin juuri sen takia, että saadaan uhrikuvastoa ja saadaan nimenomaan mustamaalattua tätä toista osapuolta.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen veikkaa, että mielenosoittajat eivät tule onnistumaan vain sosiaalista mediaa käyttämällä.

Kysymys on myös siitä, miten kauan mielenosoittajat jaksavat ylläpitää mielenosoituksia ja miten kauan länsimainen media on kiinnostunut protesteista.

– Mielenosoittajat tarvitsevat myös valtamedioiden tukea. Tässä on kyse ajasta. Tässä on kyse myös siitä, että mitä asevoimat tekee? Kun asevoimat alkaa viestiä, niin minkä roolin he ottavat? Aika näyttää sen, mutta tietysti heillä on aika iso informaatiotuki.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat