Mainos

Sosiaalisairaalan johtaja: Kunnat kitsastelevat päihdeäitien lähetteissä

Päihdeongelmista ja pahoinvoinnista huolimatta monet perheet eivät pääse asianmukaiseen hoitoon. Esimerkiksi Järvenpään sosiaalisairaalaan ei lähetetä päihdeäitejä, ja pääkaupunkiseudun ensikodeissa on jouduttu lyhentämään kuntoutusaikoja.

Järvenpään sosiaalisairaalan perhekuntoutuksessa on tilaa kuudelle perheelle, mutta paikkoja on tällä hetkellä vapaana. Samanlainen tilanne on ollut koko alkuvuoden.

– Perheissä on paljon pahoinvointia, mutta meille ei ohjaudu apua tarvitsevia, ihmettelee yksikköjohtaja Kaarina Salminen.

Hän arvelee, että taustalla on kuntien nihkeys antaa maksusitoumuksia hoitoa varten.

Päihdeäidit ja perheet ohjautuvat laitokseen avopalveluiden kautta. Jos perheessä on lapsia, aloitteen tekijänä on usein kunnan lastensuojelu. 

Hoitoon tullaan myöhään

Suurin osa Järvenpään kuntoutettavista on päihteiden sekakäyttäjiä ja huumeriippuvaisia; alkoholistiperheitä tulee hoitoon hyvin harvoin.

– Päihdekierteet ovat edenneet pitkälle, ja usein hoitoon tullaan turhan myöhään, Salminen sanoo.

Ongelmat ovat kasautuneet ja selvitettävää on paljon. Salminen patistaakin neuvoloita ottamaan päihteiden käytön rohkeasti puheeksi.

Odottava äiti tarvitsee paljon tukea ja kannustusta.

– Kun ymmärrys äidiksi tulemisesta alkaa löytyä, myös iloa tulee mukaan. Se motivoi kuntoutumiseen.

Järvenpäässä tarjolla on moniammatillista hoitoa, jossa perheet ovat itse aktiivisesti mukana yhdessä toisten perheiden kanssa.

Ensikodeissa täyttä

Helsingin ja Espoon ensikoteihin olisi tulijoita enemmän kuin pystytään ottamaan vastaan. Niissä on  yhteensä 10-12 paikkaa, ja vuodessa hoidossa on 20-25 äitiä.

Raskaana oleva päihdeäiti tarvitsee apua nopeasti.

– Päihdekierre olisi saatava katkeamaan, jolloin äiti pääsisi valmistautumaan vauvan syntymään hyvissä ajoin, sanoo Helsingin ensikoti -yhdistyksen johtaja Annika Piskunen-Virkki.

Aina paikkaa ei ole tarjolla. Kuntoutuksen tavoitteena on ehkäistä sikiövaurioita, joita päihteet aiheuttavat.

Joissain huostaanottotilanteissa sosiaaliviranomainen etsii ensikodista paikkaa äidille ja vauvalle. Jos tilaa ei ole, vauva saatetaan sijoittaa yksin ja yhteys vanhempaan katkeaa.

Mitä säästöistä seuraa?

Ensikotien Pidä kiinni -päihdetyön rahoitus on vielä auki ensi vuodelle. Tälle vuodelle tukea on tullut valtiolta ja Raha-automaattiyhdistykseltä kolme miljoonaa euroa.

Päihdetyötä tekevissä laitoksissa ollaan huolissaan valtion ja kuntien säästösuunnitelmista.

– Myös sosiaali- ja terveyspalvelut joutuvat kärsimään tästä nykyisestä taloudellisesta tilanteesta, sanoo johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Päihdeongelmien vähentämiseen tähtäävästä alkoholilain uudistuksesta on lähdössä ensi kuussa hallituksen esitys lausunnoille.

Pääpaino on alkoholin saatavuuden rajoittamisessa ja hintojen korotuksissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.