Mainos

Sosiaalinen media villitsee nuorten juhlia

Sosiaalinen media ja internet ovat muuttaneet nuorten juhlimista. Kun Facebookissa ja Irc-galleriassa sovitaan julkisesti epävirallisten koulunaloitusjuhlien ajasta ja paikasta, paikalle pamahtaa tuhansia. Kotibileetkin voivat lähteä helpommin käsistä.

- Ennen kotibileisiin kutsuttiin pari kaveria, ja tieto tyhjästä kämpästä levisi juoruna. Netissä keskustelupalstojen kautta tieto leviää vielä isommalle joukolle, kertoo Helsingin virtuaalisen lähipoliisiryhmän ylikonstaapeli Mikko Manninen.

Riskinä on, että paikalle saapuu kutsumattomia vieraita riehumaan. Jos paikat menevät rikki, on vaikeaa saada syyllisiä kiinni, kun kukaan ei tunne heitä.

Kun tuhansia alaikäisiä heiluu ilman valvontaa massabileissä esimerkiksi uimarannalla, uhkana ovat onnettomuudet ja henkirikokset. Vanhemmista juhlat voivat vaikuttaa järjestetyiltä, sillä niillä on nimet ja opastuskyltitkin. Oikeasti järjestyksenvalvontaa ei ole.

Manninen arvioi, että ilmiö on ollut olemassa Irc-gallerian alusta asti, mutta on kasvanut käyttäjien määrän mukana.

Esimerkiksi viikonlopuksi odotetaan tuhansia nuoria Espooseen meren rannalle juhlimaan. Poliisi pelkää, että jollekin käy huonosti.

Komisario Petri Launiaisen mukaan samankokoisessa yleisötapahtumassa pitäisi tapauksesta riippuen olla noin 60 järjestyksenvalvojaa.

Nyt valvonta jää muutaman poliisin harteille. He tekevät sen, minkä voivat. Aina poliisikaan ei tiedä ennalta kaikista juhlista.

Kukaan ei ole vastuussa

Kukaan myöskään ei siivoa roskia juhlien jäljiltä, sillä järjestäjiä ei ole. Viime vuonna Kaljakellunta-tapahtuman keskustelupalstan ylläpitäjiä syytettiin kokoontumisrikkomuksesta.

Oikeuden tulkinnan mukaan ylläpitäjät eivät olleet järjestäjiä, sillä miehet vain siirsivät keskustelussa sovitun ajankohdan etusivulle, eivätkä muuten valmistelleet tapahtumaa. Mannisen mukaan kannattaa silti varoa, mitä yhteisöjä perustaa, koska myöhemmin voidaan tulkita toisin.

- Yhteisön perustajaa voidaan ehkä pitää järjestäjänä, jos hän kertoo tarkasti, miten tapahtumassa pitää toimia, Manninen sanoo.

Syyte voi tulla muun muassa järjestyksenvalvontarikkomuksesta tai pahemmasta, jos joku kuolee ja järjestelyjen laiminlyönti on osasyy. Lisäksi on moraalinen vastuu.

- Jos jotain tapahtuu, saattaa yhteisön perustajan yöunet olla vähissä, kun hän miettii, oliko jonkun loukkaantuminen oma vika, Manninen sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.