Sosiaali- ja terveysalalle hakevien rikostaustat selvitykseen

Peruspalveluministeri Paula Risikko haluaisi myös palauttaa terveydenhoitoalalle soveltuvuustestit. Tehy kannattaa testejä, mutta pitää rikostaustan selvittämistä liian järeänä toimenpiteenä.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) käynnistää ensi viikolla lakiuudistuksen, joka velvoittaa selvittämään kaikkien sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien henkilöiden taustat ja mahdollisen rikosrekisterin.

Nykyisin laki velvoittaa tarkastamaan vain lasten kanssa työskentelevien opettajien ja hoitajien taustat.

Risikko haluaa myös palauttaa terveydenhoitoalalle pyrkivien soveltuvuustestit, joista luovuttiin vuosikymmenen alussa. Ministerin mukaan on syytä pohtia, pitääkö laatia lakisääteinen testipakko kaikille terveydenhoitoalalle pyrkiville.

- Olen kyllä nyt vahvasti siinä käsityksessä, että kaikkien hoitoalalla työskentelevien pitäisi esittää rikosrekisteri. Se olisi mielestäni jokaisen velvollisuus eikä sillä voisi rasittaa esimerkiksi oppilaitosta tai työnantajaa, Risikko sanoi.

Risikon mukaan alalla vallitseva työvoimapula johtaa siihen, että kaikkien hoitajien entisille työnantajalle ei ehditä tiedustella hakijan taustoja.

- Ei kaikilla työnantajalla ole lyhytaikaisessa työsuhteissa olevista henkilöistä riittävästi tietoa välitettäväksi toisille.

Risikko käynnistää työn maanantaina lomalta palattuaan. Ministeri uskoo, ettei rikostaustaselvitysten laajentamiselle ole estettä, ja laki uusista hoitoalan turvallisuuskäytännöistä voisi tulla voimaan jo ensi vuonna.

Tehy: Riskejä voidaan vähentää muilla keinoilla

Terveydenhuollon ammattilaisten Tehy kannattaa terveydenhuoltoalan opiskelijaksi hakijoiden motivaation testaamista. Kaikkien alalla työskentelevien rikostaustan selvittäminen olisi sen sijaan turhan järeä toimenpide, katsoo Tehyn kehittämisyksikön vt. johtaja Tarja Honkalampi.

- Soveltuvuustestien käyttö on periaatteessa kannatettavaa, mutta samalla on tarkkaan mietittävä, mitä testataan. Testausmenettelyyn on myös varattava riittävät resurssit.

Honkalammen mielestä testauskäytäntöjen tulee koskea kaikkia ammattiryhmiä.

Kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevien rikosrekisterin ja taustan selvittämiseen ei kannata kuitenkaan lähteä Ylöjärvellä ilmitulleen myrkytystapauksen pohjalta.

- Itsekin hoitotyön ammattilaisena ymmärrän hyvin, että viime päivinä kansalaisia ja etenkin terveydenhuollon ammattilaisia syvästi järkyttänyt myrkytystapaus on saanut monet tahot miettimään, miten tämä olisi voitu välttää. Kyseessä on kuitenkin yksittäinen ja sellaisena tietysti perusteellisen selvityksen ja oikeuskäsittelyn vaativa tragedia, jossa esimerkiksi rikostaustan selvittäminen ei olisi auttanut, Honkalampi huomauttaa lähettämässään kannanotossa.

Honkalammen mielestä terveydenhuollon riskejä vähennetään parhaiten huolellisella rekrytoinnilla, kunnollisella perehdyttämisellä sekä työpaikkatason täydennyskoulutuksella ja osaamisen varmistamisella.

- Rekrytointivaiheessa tulee muun muassa varmistaa henkilön ammatinharjoittamisoikeus Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta, selvittää aiempi työhistoria ja pyytää suosituksia, Honkalampi muistuttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat