Sopimus ei ole parantanut huvipuistoväen palkkoja

Huvipuistojen työehdoista solmittu sopimus ei juuri ole parantanut kausityöntekijöiden asemaa tai palkkaa. Huvi-, teema- ja elämyspuistojen työntekijöitä koskeva sopimus neuvoteltiin yleissitovaksi viime vuoden lopulla. Viimeisetkin puistot siirtyivät sopimuksen alaisuuteen kesän hurvittelukauden alkaessa.

Sopimuksen solmineiden Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Matkailu- ja ravintolapalveluiden MaRan mukaan sopimusta on noudatettu puistoissa kiitettävästi. Ulkopuolelle on MaRan mukaan jättäytynyt vain yksi huvipuisto.

PAMin sopimusneuvottelijan Markku Björnin mukaan sopimus on parantanut erityisesti vakituisten huvipuistotyöntekijöiden asemaa. Muutama sata vakituista työntekijää on kuitenkin pieni määrä verrattuna sopimuksen piiriin kuuluvaan noin 2000 kausityöntekijään, joiden palkkoihin sopimus on vaikuttanut vain vähän.

- Monissa paikoissa sesonkityöntekijöille on maksettu entuudestaan enemmän kuin työehtosopimuksen mukainen minimipalkka edellyttää, toteaa Björn. Paikallisesti sovitut paremmat palkat on säilytetty työehtosopimuksessa.

Kirjavista sopimuskäytännöistä yhteisiin pelisääntöihin

Työnantajaosapuolta edustavan MaRan työmarkkinajohtaja Eero Lindströmin mukaan yhteinen sopimus selkeyttää alan pelisääntöjä, mutta arvelee, ettei sopimus vaikuta suuresti nuoren työntekijän asemaan.

- Huvipuistoissa pähkäillään, kuinka pätevät nuoret saadaan palaamaan töihin seuraavana kesänä. Työkokemusta arvostavat myös muiden alojen työnantajat, ja huvipuistosta työkokemusta hankkineella nuorella on varaa valita usean kesätyöpaikan välillä.

Työehtosopimus on edistysaskel alalla, joka on tunnettu kirjavista sopimuskäytännöistä. Parannettavaa on edelleen, sillä alimmassa palkkaryhmässä kausityöntekijöiden tuntipalkka jää alle kuuden euron.

- Huvipuistojen sesonkityöntekijät ovat pääasiassa koululaisia ja opiskelijoita. Palkat ovat siten suhteessa jonkun muun työehtosopimuksen harjoittelijan tai koululaisen palkkaan, vertaa Markku Björn.

Björn myöntää, että kausityöntekijöiden asema ja palkkaus närästää. Muutosta on kuitenkin odotettavissa vasta seuraavalla sopimuskierroksella vuonna 2010.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat