Soneran ja Telian fuusio läpi EU:ssa odotetuin ehdoin

Telian Suomen matkapuhelintoiminnot ja Ruotsin kaapeliyhtiö menevät myyntiin.

Telia

EU:n komissio näytti tänään odotetusti vihreää valoa Telian ja Soneran fuusiohankkeelle. Fuusiolle asetettiin kuitenkin useita ehtoja eli Telia joutuu mm. myymään matkapuhelintoimintonsa Suomessa ja kaapeliverkon Ruotsissa.

Telia ja Sonera olivat jo etukäteen lupautuneet ehtojen täyttämiseen. Yhtiöiden toimitusjohtajat Harri Koponen ja Anders Igel iloitsivat yhteisessä lausunnossaan siitä, että komission päätös saatiin näin nopeasti. -Antamamme sitoumukset ovat luontevia, ja komission päätös on merkittävä askel vahvan ja kilpailukykyisen teleyhtiön rakentamisessa, Koponen ja Igel lausuvat.

Fuusion ehdot olivat kutakuinkin sellaiset kuin ennalta osattiin odottaa, joten Esimerkiksi Telian Suomen-matkapuhelinyhtiön joutumista myyntiin on pidetty lähes varmana jo pitemmän aikaa, ja kotimaisista kilpailijoista sekä Radiolinjan emoyhtiö Elisa että DNA ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita sen ostamisesta. Telialla on ollut Suomessa lähes 250 000 matkapuhelinasiakasta.

Komissio liitti matkapuhelinyhtiön myyntiin ehdon, jonka mukaan ostajalle on tarjottava kansallista verkkovierailua Suomessa, jos sillä ei ole jo Suomen kattavaa GSM-verkkoa. Päätös sisältää myös muita ehtoja verkkovierailun sallimisesta kilpailijoille syrjimättömin ehdoin.

Suomessa myyntiin menevät myös langaton lähiverkkotoiminta sekä Telian GSM-liittymäkauppiasketju, josta osa myytiin jo keväällä oululaiselle Telemaarialle. Ruotsissa Telia myy kaapeliliiketoimintaa harjoittavan ComHem-tytäryhtiönsä sekä sen toimintaan liittyvän kaapeliverkon. Ehtoihin kuuluvan kiinteän ja matkaviestinverkon liiketoimintojen erottamisen erillisiin yksiköihin yhtiöt ovat jo toteuttaneet. Suomessa kiinteän verkon liiketoimintaa harjoitetaan Sonera Carrier Networks -yhtiössä.

Fuusiohanke etenee nyt siten, että Soneran osakkeenomistajille suunnattuun vaihtotarjoukseen päivitetään vielä Soneran ja Telian toisen vuosineljänneksen tulokset. Ne julkistetaan heinäkuun 25. päivänä, minkä jälkeen vaihtotarjous voi alkaa.

Ensimmäinen liitto laatuaan

Telian ja Soneran fuusio on ensimmäinen EU:n kilpailuviranomaisten hyväksymä kahden sellaisen entisen valtiollisen puhelinmonopolin liitto, jotka vielä toimivat naapurimaissa. Kilpailukomissaari Mario Montin mukaan Telian ja Soneran välisen fuusion hyväksyminen on hyvä esimerkki siitä, kuinka havaitut ongelmat voidaan ratkaista onnistuneesti ja nopeasti.

Komission huolena hankkeessa oli lähinnä se, että fuusio voisi vähentää kuluttajahintakilpailua Pohjoismaissa. Varsinkin Suomessa Telia on ollut Soneralle vahva kilpailija monissa telepalveluissa. Nyt asetetuilla ehdoilla vaara kilpailun vähenemisestä komission mielestä torjutaan. Lisäksi uusi Sonera-Telia saa kilpailukykyiset lähtökohdat toimia myös Euroopan markkinoilla.

Telia ja Sonera kertoivat fuusiohankkeestaan maaliskuussa. Silloin sovittujen ehtojen mukaan Telian osakkeenomistajat saavat uudesta yhtiöstä 64 prosenttia ja Soneran omistajat loput. Määräysvalta yhtiössä on Ruotsin valtiolla, jonka osuus on 45 prosenttia. Yhtiön pääkonttori tulee Tukholmaan ja toimitusjohtajaksi nousee Telian Igel. Uudella telejätillä on yli yhdeksän miljoonaa matkapuhelinasiakasta ja kolmisenkymmentätuhatta työntekijää.

Sasi: Telia-Sonera-ratkaisu odotetun mukainen

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi pitää EU-komission päätöstä Telian ja Soneran fuusiosta odotetun mukaisena. Sasi toteaa lyhyessä tiedotteessaan, että komission asettamat ehdot olivat pitkälti sellaiset kuin jo etukäteen osattiin odottaa.

Sasi toteaa myös olevansa tyytyväinen, että asiassa päästään eteenpäin suunnitelmien mukaisessa aikataulussa. Suomen valtio on Soneran suurin omistaja noin 53 prosentin osuudella. Uudesta Telia-Sonerasta valtio saa 19 prosentin siivun.

(MTV3-Kauppalehti-STT)

(Talousuutiset 10.07.2002)

Lue myös:

    Uusimmat