Mainos

Soneraa yritettiin fuusioida salaa

Norjan, Ruotsin ja Suomen pääministerit yrittivät pääministeri Paavo Lipposen johdolla saada aikaan teleyhtiöiden fuusion ennen vuodenvaihdetta.

Norjan yleisradion NRK:n tietojen mukaan pääministerit neuvottelivat Soneran, ruotsalaisen Telian ja norjalaisen Telenorin fuusiosta salaisesti yhtiöiden johtajien ja hallitusten selän takana.

Hankkeen pyrkimyksenä oli luoda suuri pohjoismainen teleyhtiö, joka olisi pystynyt vastaamaan kansainväliseen kilpailuun.

Aloite ei kuitenkaan NRK:n mukaan johtanut vakaviin neuvotteluihin, koska teleyhtiöiden johdot eivät päässeet yksimielisyyteen olennaisista kysymyksistä.

Lipponen aloitteentekijänä

NRK:n tietojen mukaan pääministeri Paavo Lipponen otti loppuvuodesta yhteyttä Norjan pääministeriin KjellMagne Bondevikiin. Myös Ruotsin pääministeri Göran Persson osallistui neuvotteluihin.

Lipponen ja Bondevik tapasivat NRK:n tietojen mukaan salaisesti asian johdosta. Myös Bondevik ja Persson kävivät omia neuvottelujaan.

Vuodenvaihteen tienoilla pääministerit ottivat yhteyttä kolmen teleyhtiön hallitusten puheenjohtajiin ja pyysivät heitä viemään aloitetta eteenpäin. Myös tässä vaiheessa edellytettiin hankkeen pysymistä ulkopuolisilta salassa.

Hallitusten puheenjohtajat tapasivat tammikuussa ainakin kahdesti. Varsinaisiin neuvotteluihin ei kuitenkaan käyty, koska puheenjohtajat eivät päässeet asioista yksimielisyyteen.

Suurfuusio jäi toteutumatta

Sonera ja Telia fuusioitiin 26. maaliskuuta, mutta Telenor jäi sen ulkopuolelle. EU:n komission on määrä tiistaina päättää fuusion kohtalosta.

-Neuvottelut yksinkertaisesti kariutuivat muutaman epävirallisen keskustelun jälkeen. Ei ollut liiketaloudellisia edellytyksiä asian viemiseksi varsinaiseen käsittelyyn kolmessa yhtiössä, kertoo Telenorin hallituksen puheenjohtaja Tom Vidar Rygh NRK:lle.

Norjan pääministeri Kjell Magne Bondevik sanoi torstaina NRK:lle, että pohjoismainen telefuusio olisi ollut kiinnostava. Hän sanoi kuitenkin, ettei neuvottelujen jatkamiselle yhtiöiden välillä ollut edellytyksiä.

Tele Danmark ei osallistunut salaisiin neuvotteluihin, koska se oli jo tuolloin myyty amerikkalaisyhtiölle.

Pääministeri Paavo Lipposelta ei saatu torstai-iltana vahvistusta NTB:n tietoihin. Soneran viestintäjohtaja Jari Jaakkola puolestaan ei halunnut millään tavalla kommentoida asiaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.