Mainos

Somalian islamistit julistivat Mogadishun hallintaansa

Sharia-tuomioistuimia kannattavat taistelijat ilmoittavat ottaneensa Mogadishun hallintaansa. Yhdysvaltain tukemien sotapäälliköiden kerrotaan paenneen pääkaupungista.

Taistelujen väsyttämät somalialaiset hengähtivät tänään helpotuksesta, kun sharia-tuomioistuimia kannattavat taistelijat ilmoittivat ottaneensa pääkaupungin Mogadishun hallintaansa. Neljä kuukautta kestäneet taistelut Yhdysvaltain tukemia sotapäälliköitä vastaan näyttivät päättyneen. Sotapäälliköiden kerrottiin pyrkivän pois kaupungista.

Islamilaisten sharia-tuomioistuinten yhteisen puheenjohtajan Sharif Sheikh Ahmedin mukaan 15 vuotta jatkunut sotapäälliköiden valtakausi Mogadishussa on nyt ohi. Samalla hän kehotti Mogadishun asukkaita hyväksymään kaupungin uuden johdon. Hän vakuutti, että islamistit haluavat lopettaa verenvuodatuksen.

- Tuomioistuimet huolehtivat ihmisten turvallisuudesta ja vapaudesta. Lopetamme kaikki vihamielisyyden klaanien välillä, Ahmed sanoi.

Mogadishun asukkaat vaikuttivat helpottuneilta, mutta myös levottomilta tulevaisuutensa suhteen.

- Kaupunki on rauhallinen ja me toivomme, että se pysyykin rauhallisena, sanoi 19-vuotias Samira Jama. Kotirouva Hawa Ismail Qorey ei halunnut kuitenkaan juhlia ennenaikaisesti.

- Mogadishu saa kokea poliittista historiaa, ja se saattaa olla hyvästä tai sitten pahasta, hän ennusti.

Ministereitä erotettiin

Islamistit saivat samalla myös poliittisen voiton, kun pääministeri Ali Mohamad Gedi erotti neljä sotapäällikköministeriä.

- Ministerit erotettiin, koska he rikkoivat väliaikaisen hallituksen valtakirjaa ja tulitaukosopimuksia tulittamalla siviilejä ja aiheuttamalla lukuisia kuolemia, hallituksen tiedottaja Abdirahman Dinari sanoi.

Samalla hän kertoi hallituksen toivovan, että neuvottelut tuomioistuinten kanssa aloitettaisiin pian.

- Olemme valmiit keskustelemaan heidän kanssaan, jotta vältyttäisiin viattomien somalialaisten lisäkärsimyksiltä, hän sanoi.

Sotapäälliköt hallitsivat Mogadishua 15 vuoden ajan. Yhdysvallat ei ole koskaan julkisesti myöntänyt tukevansa heitä, mutta hallituslähteet Yhdysvalloissa ovat vahvistaneet lehtitiedot, joiden mukaan Washington on syytänyt Mogadishuun rahaa ja tiedustelutukea estääkseen poliittisen islamin leviämisen Somaliassa.

Erotetut ministerit ovat merkittäviä sotapäälliköitä. Sotapäälliköiden edustajan mukaan suurin osa päälliköistä oli paennut kaupungista.

- Meillä ei ole välittömiä suunnitelmia. Suurin osa johtajistamme on paennut Mogadishusta Jowhariin (sotapäälliköiden tukialueelle), hän kertoi.

Helmikuussa puhjenneissa levottomuuksissa sai surmansa ainakin 350 ihmistä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.