Somalian hallituksen joukot aikovat piirittää Mogadishua

Afrikan unioni vaati etiopialaissotilaita vetäytymään Somaliasta.

Etiopian tukemat Somalian hallituksen joukot ovat edenneet kohti maan pääkaupunkia Mogadishua. He valtasivat Baladin kaupungin noin 30 kilometrin päässä Mogadishusta. Somalian Etiopian-suurlähettilään mukaan joukot aikovat piirittää Mogadishua, eivätkä yritä vallata sitä väkivalloin.

Suurlähettiläs Abdikarin Farahin mukaan joukot pysyvät pääkaupungin ympärillä, kunnes sitä nyt hallitsevat islamistitaistelijat antautuvat.

-Emme taistele Mogadishusta, jotta välttäisimme siviiliuhreja -- Joukkomme piirittävät sitä kunnes he (islamistit) antautuvat, Farah sanoi Addis Abebassa.

Samaan aikaan Afrikan unioni (AU) ja Arabiliitto vaativat Etiopiaa vetämään joukkonsa Somaliasta.

-Vetoamme Somalian väliaikaiselle hallitukselle annettavan tuen puolesta ja vaadimme kaikkien joukkojen ja ulkomaisten yksikköjen vetäytymistä Somaliasta, sanoi AU:n puheenjohtaja Alpha Omar Konare.

Konare kehotti samalla taistelujen osapuolia lopettamaan vihollisuudet ja palaamaan Arabiliiton välittämiin rauhanneuvotteluihin. Neuvottelut kariutuivat viime kuussa Sudanissa.

Afrikan unionin johtama valtuuskunta vierailee Somaliassa pian, Konare kertoi.

Somalian islamistit - keitä he ovat?

Kenia koettaa välittää Somalian kriisissä

Kenia on kutsunut Somalian hallituksen, islamistien ja Etiopian edustajat rauhanneuvotteluihin. Diplomaattien mukaan kokous yritetään järjestää Kenian pääkaupungissa Nairobissa huomenna.

Nimettömänä pysynyt kenialaisviranomainen kertoi, että islamistit ovat luvanneet tulla tapaamiseen. Somalian väliaikaishallituksen ja Etiopian osallistumisesta ei ollut varmuutta.

Kenia oli välittäjänä myös rauhanneuvotteluissa, jotka johtivat Somalian väliaikaishallituksen syntyyn vuonna 2004.

Kenian hallitus on huolissaan uudesta pakolaistulvasta. Maassa asuu edelleen noin 160 000 somalialaista 15 vuotta kestäneen verenvuodatuksen jäljiltä.

Avoin sota houkuttelee

Islamistien ja Etiopian tukemien hallituksen joukkojen viikon kestäneet taistelut ovat viime päivinä kiihtyneet avoimeksi sodaksi, jonka uskotaan houkuttelevan myös ulkomaisia sotureita.

Etiopialla on yksi Afrikan mantereen tehokkaimmista asevoimista, ja se on osoittautunut hyväksi nyrkiksi islamisteja vastaan. Tästäkin huolimatta hyökkäyksestä Mogadishuun tulisi todennäköisesti pitkä ja sotkuinen.

Vetäytyvät islamistit näyttävät seuraavan johtajansa Sharif Ahmedin kehotusta koota joukot Mogadishuun ja valmistautua pitkään sotaan Etiopiaa vastaan. Tarkkailijoiden mukaan islamistien taktinen vetäytyminen saattaa houkutella etiopialaisjoukot yhä syvemmälle Somaliaan ja panna alulle sissisodan islamistien tukialueella.

Somalian tilannetta heikentävät taistelujen lisäksi viime vuonna koettu ennätyskuivuus ja äskettäiset tulvat. YK:n elintarvikeohjelma WFP on yrittänyt jakaa avustustarvikkeita niitä tarvitseville, mutta tänään se ilmoitti keskeyttäneensä ilmakuljetukset ja siirtäneensä kansainvälisen henkilökuntansa Keniaan. Paikalliset työntekijät jatkavat kuitenkin maakuljetuksia.

YK:n turvaneuvostossa ei yksimielisyyttä Somalian kriisistä

YK:n turvallisuusneuvosto

YK:n turvallisuusneuvosto ei päässyt yksimielisyyteen Somalian kriisin käsittelystä. Neuvosto kokoontui eilen hätäistuntoon käsittelemään Somalian tilannetta.

15-jäsenisen neuvoston yksimielisyyden tiellä oli Qatarin päätös olla tukematta kriisin tuomitsemista. Qatar, neuvoston ainoa arabimaa, vaati Etiopian ja kaikkien muiden maiden joukkojen vetäytymistä Somaliasta.

Muut neuvoston maat tukivat lauselmaa, joka vaati kaikkien "epävirallisten joukkojen" vetäytymistä. Tämä lauselma ei koskisi Etiopian joukkoja, jotka ovat väliaikaisen hallituksen maahan kutsumia.

"Taistelut voivat synnyttää evakkoaallon"

Somalian hallituksen joukkojen sotilas valvoo Mogadishun lentokentälle johtavaa tietä.

Taistelut Somaliassa saattavat synnyttää uuden evakkoaallon ja samalla heikentää avustustyötä köyhyyden vaivaamassa maassa, varoittaa YK:n pakolaisasiain komissaari Antonio Guterres.

Tuhannet ihmiset ovat jo nyt paenneet maan etelä- ja keskiosissa islamistitaistelijoiden ja Somalian väliaikaista hallitusta tukevien etiopialaissotilaiden taisteluja.

- Vetoan kriisin kaikkiin osapuoliin, jotta ne kunnioittaisivat humanitaarisia periaatteita ja suojelisivat siviiliväestöä, Guterres sanoo.

YK:n arvion mukaan noin 34 000 ihmistä on paennut Somalian sisäisiä levottomuuksia naapurimaahan Keniaan. Somalian sisällä on myös useita tuhansia sotapakolaisia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat