Solarium luultua vaarallisempaa: ”Suojaava rusketus on harhakäsite"

Solariumin terveyshaittoihin on kunnolla herätty vasta viime vuosina.

Vuonna 2012 solarium kiellettiin alle 18-vuotiailta kokonaan. Tavoitteena on, että heinäkuuhun 2015 mennessä Suomessa ei olisi yhtäkään itsepalvelusolariumia. Nykyään on olemassa tarkat säädökset siitä, kuinka solariumin haittavaikutuksista tulee informoida solarium-palvelujen yhteydessä. Miksi rajoitteita on äkkiä näin paljon?

Ihosyövän riski on selkeä

Nuorilla aikuisilla yleisimpiä ihosyöpiä on melanooma, jonka syntymiseen voi liittyä ihon palaminen. Ihon toistuva palaminen alle 35-vuotiaalla lisää melanooman riskiä peräti 75 prosenttia.

Moni kuvittelee, että solariumin tarjoama rusketus suojaa ihoa palamiselta ulkoilmassa. Näin ei kuitenkaan ole. UV-säteily vaurioittaa ihon DNA:ta, ja tämä puolestaan altistaa ihon myöhemmin ihosyövän synnylle. Suomalaiselle iholle solariumin voimakas UV-säteily on liikaa. Runsas solariumin käyttö lisää tutkitusti melanooman riskiä.

– Solariumit tuottavat erittäin voimakasta UVA-säteilyä, joka saa aikaan välittömän rusketuksen. Iho ruskettuu nopeasti solariumin vaikutuksesta, mutta se ei paksuunnu samalla. Suojaava rusketus solariumilla on harhakäsite, Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Reijo Visuri sanoo.

– Sekä ihon polttaminen että jatkuvan rusketuksen ylläpitäminen vanhentavat ihoa ennenaikaisesti ja nostavat ihosyöpäriskiä.

Solarium voi vaikuttaa näköön

Toinen todellinen riski solariumin käytössä liittyy silmiin. Silmät ovat herkät suurelle määrälle UV-säteilyä, ja solarium voi aiheuttaa käyttäjälleen pahimmassa tapauksessa sarveiskalvon tulehduksen. Sarveiskalvon tulehdus ei oikein hoidettuna jätä pysyviä vaurioita silmään, mutta jatkuva altistuminen UV-säteilylle voi aiheuttaa silmän mykiössä hitaasti kehittyviä samentumia. Nämä vauriot puolestaan ovat pysyviä ja korjaamattomia, ja voivat johtaa näön heikkenemiseen.

Silmien ja ihon suojaamistarve alkaa, kun UV-indeksi on kolme. Suomessa vahvimpien solariumlaitteiden UV-indeksi on jopa kaksitoista, mikä vastaa päiväntasaajalla loistavaa auringonpaistetta.

Silmäsuojia tulisi ehdottomasti käyttää solariumissa. On silti mahdollista, että nekään eivät riitä suojaamaan silmää täysin haitalliselta säteilyltä.

Kolmasosa suomalaisista ei saisi käyttää solariumia ollenkaan

Ihon ominaisuudet vaikuttavat siihen, kuinka paljon solariumia voi käyttää. Jopa kolmasosa suomalaisista kuuluu herkkään ihotyyppiin. Heidän tulisi välttää solariumia täysin. Herkän ihotyypin tunnistaa siitä, että iho palaa helposti ja ruskettuu huonosti.

Säteilyturvakeskuksen mukaan solariumia ei tulisi käyttää, jos ihosi on pisamainen, sinulla on paljon luomia, joku lähisukulaisesi on sairastanut ihosyöpää tai olet lapsena palanut usein auringossa.

Solariumissa ei kannata missään tapauksessa käyttää rusketusta maksimoivia kosmetiikkatuotteita, kuten aurinkoöljyä. Tällaiset tuotteet lisäävät ihon herkkyyttä UV-säteilylle, ja myös riski saada palovammoja kasvaa.

Solariumilla ei ole terveyttä edistäviä vaikutuksia

Toisin kuin monet luulevat, solariumin käytöllä ei ole terveyttä edistäviä vaikutuksia. Joitain ihosairauksia hoidetaan UV-valolla, mutta solarium ei vastaa tällaista hoitoa. Lääketieteellisiin tarkoitusperiin on olemassa omanlaisia UV-hoitolaitteita, jotka ovat turvallisia iholle. Tällaiseen valohoitoon voi hakeutua ihotautilääkärin kautta.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat