Mainos

Sokerista ongelma Yhdysvaltain ja Australian kauppaneuvotteluissa

Australian toiveet vapaakauppasopimuksen solmisesta USA:n kanssa ovat heikentyneet entisestään. Pääministeri John Howardin hallitus on päättänyt, ettei hyväksy sopimusta joka ei sisällä sokerikauppaa. Sokeri on noussut tärkeäksi vaaliteemaksi Queenslandin osavaltiossa, jossa se on tärkeimpiä vientituotteita.Australian toiveet vapaakauppasopimuksen solmimisesta Yhdysvaltain kanssa heikkenevät entisestään. Pääministeri John Howardin hallitus on päättänyt olla hyväksymättä sopimusta, joka ei sisällä sokerikauppaa. Sokeri on noussut lähestyvien vaalien keskeiseksi teemaksi Queenslandin osavaltiossa. Se on alueen tärkeimpiä vientituotteita.

Kauppaministeri Mark Vaile on sanonut aiemmin, että hän on valmis luopumaan sokerikaupasta, mikäli neuvotteluissa syntyvä vapaakauppasopimus on muutoin hyvä. Australia haluaa avata vapaakauppasopimuksella Yhdysvaltain vientimarkkinat sokerin lisäksi meijerituotteille, lihalle, vihanneksille ja pähkinöille. Maatalousvienti on Australialle avainasemassa neuvotteluissa.

Howardin mukaan Australiaa kiinnostaa vain "kattava" vapaakauppasopimus. Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Zoellick on ilmoittanut, ettei Yhdysvallat ole halukas lisäämään sokerin tuontimääriä Australiasta nykyisestä. Sydney Morning Heraldin mukaan Yhdysvaltain neuvottelijat ovat myös tehneet selväksi, että Australian lihan ja meijerituotteiden vientikiintiöitä on mahdollista lisätä hyvin vähän.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.