Mainos

Sokerinviljelijöillä edessä uusi paperisota

Kuva. Futureimagebank.com

Sucroksen sokeritehtaan tuotannon leikkaus johtaa siihen, että yli 700 viljelijän EU-tukihakemukset mitätöidään. Neuvotteluja lopettamistuen jakoperusteista jatketaan tehtaan ja viljelijöiden välillä.

MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan Sucroksen sokeritehdas on päätänyt leikata tuotantoaan hieman yli 10 prosentilla eli 9001 tonnilla. Ratkaisu ylittää yhdellä tonnilla määrän, jota varten sokerijuurikkaan viljelijöillä on ollut mahdollisuus hakea EU:n lopettamistukea.

Lopettamistukea on hakenut yli 720 henkeä, mikä on lähes 40 prosenttia juurikkaan viljelijöistä. Tukea oli luvassa sitä nopeiten hakeneille.

Tehtaan väliintulosta kuitenkin seuraa nyt, että viljelijöiden hakemukset mitätöidään. Sucros ja viljelijät alkavat neuvotella siitä, millä perusteilla viljelijöille jaetaan lopettamistukea. Sucros haluaisi, että kauimpana tehtaasta sijaitsevat tilat lopettaisivat. Näin Sucros säästää jatkossa kuljetuskustannuksissa.

Tehdas saa reilun 10 prosenttia tuotannonleikkauksesta EU:lta tukea 1,7 miljoonaa euroa. Jos tehdas päättää lopettaa tuotannon kokonaan ennen tammikuun loppua, korvaus on noin 50 miljoonaa euroa.

Sucroksen loppuratkaisuun vaikuttaa ratkaisevasti se, miten paljon ja mihin hintaan Suomesta on mahdollista ostaa sokerijuurikasta. Tehtaan ja viljelijöiden neuvottelut sokerijuurikkaan tuottajahinnasta jatkuvat jälleen ensi viikolla. Neuvottelut ovat edenneet hitaasti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.