Sokerilimuista paljastui jälleen uusi huono puoli: Vaikutukset huomaa vuosien varrella
Hyvän HDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia päivittäin juovilla, kertoo tutkimus.
Paljon sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia nauttivien kolesterolitasot näyttäisivät huonontuvan vuosien varrella.
Havainto tukee aiempaa näyttöä, jonka mukaan suuret sokerimäärät saattavat aiheuttaa haitallisia muutoksia kolesterolipitoisuuksissa ja sitä kautta edistää muun muassa sydän- ja verisuonitautien kehittymistä.
Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa lähes 7000 yhdysvaltalaista seurattiin keskimäärin 13 vuoden ajan. Tietoja ruokavaliosta ja kolesterolitasoista kerättiin halki seurannan.
Hyvän HDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät
Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia päivittäin juovien hyvän HDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät ja haitallisten triglyseridien pitoisuudet suurenivat selvästi todennäköisemmin seurannan aikana, kun vertailukohtana olivat sokerijuomia harvemmin kuin kerran kuukaudessa nauttivat.
Sokeria sisältävien täyshedelmämehujen juominen ei vaikuttanut kolesterolitasoihin, jos niitä joi korkeintaan noin 2 desilitraa päivässä. Keinotekoisesti makeutetut juomat nekään eivät pitkällä aikavälillä vaikuttaneet kolesterolipitoisuuksiin.
Sokerijuomien vähentäminen voisi auttaa välttymään kolesteroliongelmilta
Yhdysvaltalaiset huomioivat analyysissa osallistujien muun ruokavalion ja monia muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, mutta sokerilimujen ja kolesterolitasojen yhteys näkyi senkin jälkeen.
Tulokset viittaavatkin siihen, että sokerijuomien vähentäminen voisi auttaa välttymään kolesteroliongelmilta, mutta myös pitämään pitoisuuksia kurissa potilailla, joiden kolesteroliarvot ovat jo koholla.
Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.
Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti