Mainos

Sokerijuurikkaanviljelijät: Suomalainen sokerintuotanto vaarassa

Eteläsuomalaiset sokerijuurikkaanviljelijät pelkäävät koko suomalaisen sokerintuotannon vaarantuvan, jollei jalostava teollisuus huolehdi Turengin sokeritehtaan viljelyalueen viljelyn kannattavuudesta. Kysymyksessä on viljelijöiden mukaan koko alan kriisi, kun Turengin sokeritehdas lakkautetaan tämän vuoden käyntikauden jälkeen.

Sadat juurikkaasta eläneet tilat uhkaavat lopettaa, jos esimerkiksi kuljetuskustannuksista ei päästä yksimielisyyteen. Viljelijöiden etua ajava Janakkalan sokerijuurikasvaliokunta oli kutsunut täksi päiväksi viljelijöitä Turenkiin kuulemaan neuvottelujen tämänhetkisestä tilanteesta. Kuljetuskorvausten lisäksi suurena huolena ovat pidentyvästä säilytyksestä aiheutuvat lisäkustannukset.

-Jalostavan teollisuuden vähäiset investointipäätökset tehokkuuden lisäämiseksi ihmetyttävät sokerijuurikkaan viljelijöitä. Epäilemme, onko sokeria jalostava teollisuus todellakaan kiinnostunut jalostamaan kotimaista sokerin raaka-ainetta, vai tuoko se eurooppalaista raakasokeria paremmalla katteella, sanotaan tänään. laaditussa julkilausumassa.

Runsaslukuinen jurtinviljelijäporukka oli Turengissa tänään sitä mieltä, että sokerijuurikkaan viljelyn kannattavuus on laskenut tasolle, jossa tulot eivät riitä kattamaan menoja. Turengin sokerijuurikastehtaan lopettaminen lisää kustannuksia niin, että viljelyn kannattavuus on monilla tiloilla epävarmaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.