Mainos

Soininvaara: Kalleimmat kuntien asiakkaat valtion vastuulle

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara esittää kuntien valtionosuusjärjestelmään korjausta, jolla siirrettäisiin kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kalleimpia asiakkaita kokonaan valtion vastuulle.

Soininvaara perustelee muutosta sillä, että kuntien maksurasituksia helpottamalla hyötyisivät monet palveluja tarvitsevat. Yhtenä esimerkkinä ministeri mainitsee vankimielisairaaloissa olevat ihmiset, joiden kustannukset lankeavat nykyisin kunnille. Myös kehitysvammaisten ja mielenterveyspotilaiden ottaminen "suurten kustannusten tasausjärjestelmään" olisi ehdottoman tärkeää.

Soininvaara kertoo näkemyksistään UP-uutispalvelun maakuntalehdille tekemässä haastattelussa. Nykyinen järjestelmä ei peruspalveluministerin mielestä ota huomioon sitä, että muuttotappiokuntiin jää muita enemmän ikääntyvää ja sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta "kalleinta" väestöä. Ikääntyvä väestö kannattaa Soininvaaran mielestä kuitenkin edelleen hoitaa syrjäseudulla.

Ministeri pitää hyvänä sosiaali- ja terveysministeriön kokeilua, joissa sairaanhoitopiirin alueella tai osassa sitä järjestetään terveyskeskustoiminta ja perusterveydenhuolto laajemmalla pohjalla kuin vain kuntien sisällä. Näin voitaisiin turvata edes jonkinlaiset terveyspalvelut myös pieniin, syrjäisiin kuntiin. Vakava ongelma Soininvaaran mielestä on se, että lähivuosina jää eläkkeelle kymmeniä tuhansia hoitajia. Hän arvelee, että koulutuspaikkojen lisääminen ei riitä, mikäli alan palkkatasoon ei saada muutoksia.
(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.