Mainos

Soini kierroksilla kriisirahastosta: Täysin käsittämätöntä!

Oppositiojohtaja ja presidenttiehdokas Timo Soini (PS) on erittäin huolissaan Brysselin huippukokouksessa sorvatuista ratkaisuista koskien euroalueen vakauttamista.

Erityisen huonona Soini pitää suunnitelmaa, jonka mukaan Euroopan tulevan kriisirahaston käytöstä voitaisiin päättää EU:ssa määräenemmistöllä yksimielisyyden sijaan.

Soinin mielestä määräenemmistöpäätökset käytännössä antavat budjettivallan isoille euromaille.

Perustuslakivaliokunta on linjannut määräenemmistösuunnitelmat pysyvän kriisirahaston käytössä Suomen perustuslain vastaiseksi. Pysyvän kriisirahaston käyttöönottoa on kaavailtu ensi kesälle.

– Tässä oli täysin selvä eduskunnan kanta ja siihen ei olisi missään nimessä pitänyt suostua. Jos tämä menee läpi, niin Suomi tulee vastuulliseksi muitten veloista sellaisella menettelyllä, että me emme voi itse sitä estää.

Erityisen huolestuttavana Soini pitää sitä, että määräenemmistön turvin isot euromaat voivat itse tarvittaessa vetäytyä vastuusta.

– Saksa, Ranska ja Italia voivat halutessaan itse estää kriisirahaston käytön. Tämä on täysin käsittämätöntä, Soini puhisee.

Soinin mielestä paljon puhuttu ja Suomen kiivaasti ajama sijoittajavastuu Euroopan pysyvässä kriisirahastossa on niin ikään vesitetty.

– Nämä välineet on luotu sitä varten, että otetaan sijoittajavastuu pois ja veronmaksajat alkavat rahoittamaan pelureita.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Suomi haluaa olla mukana EU:n vakausjärjestelyissä täysivaltaisena euron jäsenenä, vaikka vastustaakin pysyvän kriisirahaston käyttöä määräenemmistöpäätöksillä yksimielisyyden sijasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.