Sofi Oksanen näytelmästä: Kiinnostuin romaanini henkilöistä uudelleen

Käsikirjoittaja, kirjailija Sofi Oksanen ja ohjaaja Raila Leppäkoski kertovat Huomenta Suomen haastattelussa, miten Kun kyyhkyset katosivat muuntui romaanista näytelmäksi.

Kirjailija Sofi Oksasen romaaniin perustuva, Raila Leppäkosken ohjaama ja Oksasen käsikirjoittama Kun kyyhkyset katosivat -näytelmä saa ensi viikolla ensi-iltansa Kansallisteatterissa.

Huomenta Suomen haastattelussa Oksanen kertoo, että romaania kirjoittaessa mielenkiinto omiin henkilöihin saattaa joskus hiipua. Häntä näytelmän tekeminen onkin auttanut kiinnostumaan omista henkilöhahmoistaan uudella tavalla.

– Koskaan ei voi tietää, kyllästyykö henkilöihinsä. Mutta kun he alkoivat puhua, heistä tulikin aivan uusia henkilöitä. Eli pystyin kiinnostumaan aiheesta uudelleen, Oksanen selittää.

Kirjailijan mielestä ainutlaatuista teatterissa on se, että näytökset ovat väkisinkin aina kollektiivisia taidekokemuksia – toisin kuin esimerkiksi romaanin lukeminen itsekseen.

– Teatteriesitys on aina kollektiivinen kokemus ja tunnekokemus. Siihen vaikuttaa myös se, miten esimerkiksi vieressä istuva ihminen siihen reagoi. Lisäksi se on elävien näyttelijöiden tekemää taidetta, mikä nykypäivänä alkaa olla harvinaista herkkua. Suurin osa tarinoista, joita nykyään kuullaan, ovat elokuvia tai televisio-ohjelmia, Oksanen miettii.

Katso Sofi Oksasen ja Raila Leppäkosken haastattelu Huomenta Suomesta.

(MTV VIIHDE)

Lue myös:

    Uusimmat