Mainos

Sodanvastaiset mielenosoitukset odotettua vaisumpia

Lontoossa rauhanmarsseille on osallistunut tuhansia ihmisiä, Berliinissä vain satoja.

Sodanvastaiset mielenosoitukset jäivät odotettua vaisummiksi eri puolilla Eurooppaa. Tuhannet ihmiset kokoontuivat Lontoon kaduille vaatimaan brittijoukkojen poistumista Irakista ja pääministeri Tony Blairin eroa, mutta tunnelmaa laimensi osanottajien määrän hiipuminen sodanaikaisista ja hyökkäystä edeltäneistä rauhanmarsseista.

Lontoon poliisi arvioi, että paikalle kerääntyi vain 10 000 ihmistä. Järjestäjät ennakoivat alun perin osanottajien määrän nousevan 100 000:een.

- Se oli kaikki valetta. Ennen sotaa mieltään osoittaneet miljoonat ihmiset olivat oikeassa, tuhahti Peter Mason, 45. Berliinin mielenosoituksissa ei ollut niin ikään tungosta. Viranomaiset kertoivat, että liittopäivätalon tuntumassa järjestettyyn protestiin otti osaa nelisensataa ihmistä.

- On tärkeää, että tavalliset ihmiset ilmaisevat vastustavansa sotaa, vaikka se on ohi, sanoi Daniel Compart, 19, Berliinissä.

Compart sanoi maalanneensa kätensä punaisiksi kuvatakseen verta, jota tahraa hänen mielestään ennen kaikkea Yhdysvaltoja Irakin sodan takia. Iskulauseet muistuttivat niin ikään enimmäkseen aiemmista Irak-mielenosoituksista:

- Irak ja Afganistan ovat nappuloita isommassa pelissä. Kyse on öljystä, toisti Irakin lippua liehuttanut Emanuel Bertelsmann, 24.

Protesteja järjestettiin myös Suomessa

Irakin lipun lisäksi Berliinissä kannettiin Yhdysvaltain ja Israelin lippuja. Kymmenet ihmiset ilmoittivat olevansa Yhdysvaltain sekä Israelin kannattajia ja ymmärtävänsä pyrkimyksiä tukahduttaa Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin Baath-puolueen kaltaiset ääriryhmittymät.

Kööpenhaminassa kuutisensataa ihmistä vaati Yhdysvaltain joukkoja vetäytymään Irakista ja Israelia hellittämään palestiinalaisalueiden miehitystä. Protestoijat kerääntyivät Yhdysvaltain suurlähetystön edustalle ja jatkoivat sieltä ulkoministeriön rakennusten tuntumaan. Mielenosoituksen kerrottiin sujuneen rauhallisesti.

Helsingissä sodanvastaisen päivän mielenosoitukseen osallistui poliisin mukaan 250-300 ihmistä. Mielenosoituskulkue lähti Kiasman edestä kello 14.30 ja kiersi keskustaa vajaan tunnin ajan. Rauhanmarsseja järjestettiin myös Joensuussa ja Jyväskylässä.

Tukholmassa Sergelin torille kokoontui arviolta 250 ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters-Ritzau)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.