Sodanvastainen liike yrittää saada äänensä kuuluviin

"Oikeutta, ei sotaa", lukee mielenosoittajien kantamissa kylteissä. "Ei enää viattomia uhreja", "Media valehtelee, me emme halua sotaa", oli teemana monissa muissa kylteissä. Sodanvastainen liike halusi näyttää viikonvaihteessa Washingtonissa, että kaikki amerikkalaiset eivät ole suinkaan kostoiskujen kannalla.

-Sota ei ole ratkaisu, meidän olisi ratkaistava tämä asia kansainvälisen oikeuden avulla, eikä kostoiskuilla, sanoo Ilana Margolis.

Hän on tullut paikalle ystäviensä kanssa Philadelphiasta Pennsylvaniasta.

-Hyökkäys Afganistaniin ei olisi oikein, sillä paikallisella köyhällä väestöllä ei ole mitään tekemistä koko iskun kanssa, hän muistuttaa.

-Emmehän me pommittaneet Oklahoman terrori-iskusta tuomitun Timothy McVeigh'n kotikaupunkiakaan maan tasalle, Ilana sanoo.

-Minä pelkään tätä tilannetta; meillä ei ole minkäänlaista kansallista muistia menneistä tapahtumista, eikä meillä ole kansallista omaatuntoa, joka vaatisi rakentavaa, ei tuhoavaa ratkaisua, hän miettii.

-Kukaan ei ole kiinnostunut Yhdysvaltain ulkopolitiikasta ja kaikista meidän tekemistämme, jotka ovat johtaneet tähän tilanteeseen.

Köyhät ruokittava

-Me emme halua sotaa, sanoo myös David Brown. Hän on paikalla 4-vuotiaan Alejandro-poikansa ja Teri-vaimonsa kanssa.

-Meneillään on kaikkea muutakin huolestuttavaa, sanoo Teri.

-Bushin hallinto saa läpi vaivihkaa kaikenlaisia lainmuutoksia ja lisävaltuuksia. Olen huolissani tämän maan demokratiasta, hän sanoo.

-Nyt on annettu miljardeja esimerkiksi lentoliikenteelle, mutta työttömiksi jääneille ei anneta mitään, rahaa jaetaan suuryhtiöille, eikä pulassa oleville ihmisille, puuttuu David puheeseen.

-Olen huolissani myös siirtolaisten asemasta. Minunkin työpaikallani sorretaan nyt avoimesti muutamaa egyptiläistä työntekijää, huolehtii David.

-Lisäksi nyt aiotaan polkea kansalaisoikeuksia sotatilan varjolla, hän pelkää.
Emily on tullut paikalle New Yorkista.

-En kannata väkivaltaa, sanoo 57-vuotias tarmokas rouva.

-Terroristit on tuotava oikeuden eteen, se on selvää. Terrorismi loppuu maailmasta, kun köyhät ruokitaan ja maailmassa vallitsee suurempi oikeudenmukaisuus, on Emilyn resepti.

Kokoukset peruttiin

Washington oli varautunut viikonvaihteessa jättimellakoihin, sillä kaupungissa piti olla Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ja Maailmanpankin syyskokoukset. Paikalle oli tulossa jopa 100 000 mielenosoittajaa.

Kokoukset peruttiin terrori-iskujen pelon vuoksi. Kaupunkiin oli saapunut kuitenkin arviolta 10 000 mielenosoittajaa, jotka vastustavat Yhdysvaltain mahdollisia vastaiskuja.

Viikonvaihteen tapahtumissa vastustettiin samalla rasismia ja tuomittiin arabeihin ja muslimeihin kohdistuneet väkivaltaisuudet eri puolilla maata.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat