Sodankylä siirtyi avaruusaikaan

Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus Sodankylässä on tänään astunut avaruusaikaan uuden satelliittidatakeskuksen myötä. Sodankylässä tuotetaan Envisat-satelliitista saatavaa tietoa yläilmakehän otsonikerroksesta tutkijoiden käyttöön.

Viime maaliskuussa avaruuteen laukaistussa Envisat-satelliitissa on mukana yläilmakehän otsonia mittaava Gomos-laitteisto. Otsonikerros kiinnostaa ihmistä, koska se suojelee maapalloa haitalliselta auringon ultraviolettisäteilyltä. Sen lisäksi, että suomalaiset ovat keskeisesti mukana Gomoksen kehittelyssä, käsitellään laitteen välittämä otsonitieto Ilmatieteen laitoksen Lapin keskuksessa. Aiemmin mittaukset ovat perustuneet auringon valoon. Nyt mittaustieto perustuu tähden valoon.

Tänään toimintansa aloittanut satelliittidatakeskus on ensiaskel Sodankylässä avaruusaikakauteen. Vielä nyt Gomoksen tuottama tieto tulee mutkan kautta Kiirunan avaruuskeskuksesta, mutta lähivuosina Sodankylässä aloitetaan tietojen vastaanotto suoraan Envisatista ja monista muistakin satelliiteista.

- Jos otsonin vähenemisen myötä aika ajoin on uv-säteilyn määrä maan pinnalla kohonnut, me pystytään se hyvin laajalla alueella reaaliaikaisesti sanomaan ja määrittämään ja tämä on tietysti se uusi askel tämmösessä vastaanottotoiminnassa, projektipäällikkö Osmo Aulamo Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Tähän asti Sodankylässä on saatu otsonitietoa luotainpallojen avulla. Kun pallolla saadaan yksi mittaustulos kerrallaan, tekee Envisatin laite 500 mittausta vuorokaudessa. Nyt nämä mittaustulokset täydentävät toisiaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat