Mainos

Snowdenin luottotoimittaja vannoo kostoa Britannialle

Tietovuotaja Edward Snowdenin luottotoimittaja vannoo, että Britannian viranomaiset joutuvat katumaan hänen puolisonsa yhdeksäntuntista kuulustelua Heathrow'n lentokentällä.

– Olen jatkossa aggressiivisempi. Aion julkaista monia uusia tietoja, myös Englannista, Glenn Greenwald sanoi toimittajille Brasiliassa Rio de Janeiron lentokentällä.

– Minulla on tietoja Englannin vakoilujärjestelmistä. He joutuvat vielä katumaan sitä, mitä tekivät.

Greenwald oli saapunut kentälle vastaan avopuolisoaan David Mirandaa, jota brittiviranomaiset kuulustelivat terrorismilain salliman enimmäisajan Lontoossa sunnuntaina.

Brasilian kansalainen Miranda oli sunnuntaina matkalla Berliinistä Heathrow'n kautta Rio de Janeiroon, kun viranomaiset ottivat hänet kuulusteltavaksi.

Britannian terrorismilain nojalla tutkitaan 60 000-70 000 ihmistä vuosittain, kertoo Independent. Virallisten lukujen mukaan 97 prosenttia selviää kuulusteluista alle tunnissa.

Mirandalta takavarikoitiin muun muassa kännykkä, tietokone, videopelikonsoleita, kamera ja muistitikkuja. Greenwald pitää kuulustelua hyökkäyksenä journalismia vastaan.

Amnesty: Laitonta ja anteeksiantamatonta

Brasilian ulkoministeriö odottaa Britannialta selvitystä kansalaisensa kohtelusta.

– Tälle teolle ei ole perusteita, sillä se koskee yksilöä, jota vastaan ei ole syytteitä, mikä oikeuttaisi lainsäädännön käyttämisen, ministeriö tiedotti.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syytti Britannian viranomaisia laittomasta kuulustelusta ja sanoi puolison olevan "perusteettoman kostotaktiikan uhri".

– Davidin pidättely kentällä oli laitonta ja anteeksiantamatonta, sanoi Amnestyn kansainvälisten asioiden johtaja Widney Brown.

Myös Britannian parlamentista kantautui soraääniä. Sisäasiain valiokunnan puheenjohtaja Keith Vaz sanoi ottavansa yhteyttä poliisiin ja vaativansa selitystä. Vazin mukaan kuulusteluun saattoi olla täysin järkeenkäypä selitys, mutta hän kuitenkin lisäsi:

– Jos aiomme käyttää lakia terrorismiin liittymättömissä asioissa, meidän täytyy ainakin tietää siitä.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.