Mainos

Smedsin näytelmä pohjoismaiseen kilpailuun

Kristian Smeds osallistuu toisen kerran Suomen edustajana kilpailuun Pohjoismaisen teatteriunionin palkinnosta. Smedsin näytelmä on nimeltään Yhä pimenevä talo.

Kristian Smedsin näytelmä Yhä pimenevä talo on valittu Suomen ehdokkaaksi kilpailuun pohjoismaisesta näytelmäkirjailijapalkinnosta.

Kuudennen kerran jaettava Pohjoismaisen teatteriunionin palkinto on suuruudeltaan 50 000 Tanskan kruunua eli noin 6700 euroa. Se luovutetaan Pohjoismaisen teatterikokouksen yhteydessä elokuussa Fär-saarilla.

Smeds on ehdolla nyt jo toisen kerran. Vuonna 1994 Suomea edusti hänen näytelmänsä Meän tytär. Tämänkertainen ehdokas Yhä pimenevä talo sijoittuu ison talon olohuoneeseen, jossa vanha ja nuori nainen kohtaavat. Naiset odottavat miestä, joka on milloin toisen poika, milloin toisen sulhanen, milloin rakastaja. Myös naisten roolit muuttuvat näytelmän aikana.

Näytelmä käsittelee naisten arvoituksellista suhdetta, josta nousevat muistojen, rakkauden, vallan, omistushalun, toivon ja pelon sävyt erilaisina muunnelmina. Näytelmä nähdään keväällä Takomo-teatterissa Helsingissä, sen ensi-ilta on 11. huhtikuuta.

Teatterikorkeakoulun ohjaajantyön ja dramaturgian laitoksella 1990-luvun alussa opiskellutSmeds (s. 1970) on työskennellyt viime keväästä saakka Kajaanin kaupunginteatterin johtajana. Kajaaniin Smeds siirtyi Helsingistä, jossa hän johti perustamaansa teatteri Takomoa. Takomoon hän ohjasi omien näytelmiensä lisäksi muun muassa Ibsenin Brandin ja Tshehovin Vanja-enon.

Muiden Pohjoismaiden ehdokkaat ovat islantilaisen Hrafnhildur Hagalinin Ta det lungt, Elektra, ruotsalaisen Maria Blomin Masjävlar, tanskalaisen Morti Vizkin Menneskesön (Ihmisen poika) ja färsaarelaisen Joanes Nielsenin Eitur nakad land Week-end. Tanska ilmoittaa ehdokkaansa myöhemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.