SM-liigaseura Pelicansin pelaajia edelleen lomautettuna, harjoitukset alkamassa – pelaajayhdistys puuttui asiaan: "Täysin mahdoton yhtälö"

7:42
Videolla Pelicansin uuden päävalmentajan Tommi Niemelän haastattelu.

Lahden Pelicansin on määrä aloittaa joukkueharjoitukset maanantaina, mutta merkittävä osa joukkueen pelaajista on edelleen lomautettuna. Pelaajat ovat MTV Urheilun tietojen mukaan harkinneet jopa oikeustoimia seuraa vastaan. 

Pelicans ilmoitti huhtikuussa, että se lomautti yt-neuvottelujen seurauksena pelaajiaan. Lomautukset alkoivat 27. huhtikuuta, ja ne voivat lain mukaan kestää maksimissaan kolme kuukautta. 

Lomautukset kuitenkin venyivät, koska ne keskeytyivät lakisääteisen loman ajaksi.

Pelicans on aloittamassa joukkueharjoitukset maanantaina, ja joukkueessa on edelleen kahdeksan pelaajaa lomautettuna syyskuun loppuun asti. Pelicansin ensimmäinen harjoitusottelu on 28. elokuuta JYP:iä vastaan. 

MTV Urheilun tietojen mukaan Pelicansin valmennus on tiedustellut seurajohdolta mahdollisuuksia saada lomautettuina olleita pelaajia käyttöön yhteisharjoituksiin. 

Pelaajayhdistys Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnajohtaja Jarmo Saarela kertoo keskustelleensa viime viikkoina kaikkien lomautettujen pelaajien kanssa. 

– Pelaajistosta nousi esille, että heitä on odotettu harjoituksiin, vaikka lomautukset ovat päällä. Yhtälö on kuitenkin täysin mahdoton, koska lomautettuna pelaajilla ei ole vakuutuksia voimassa, Saarela kommentoi MTV Urheilulle. 

Kolu: "Kaksi sovintoehdotusta tehty"

Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu sanoi MTV Urheilulle, ettei Pelicansin johto ole vaatinut lomautuksen alaisia pelaajia harjoituksiin korvauksetta ja ilman vakuutusta. Hän kertoi kuitenkin neuvotelleensa kahden pelaajan kanssa uudesta sovintosopimuksesta. 

– Sovintosopimuksessa pelaajan lomautus lopetettaisiin, ja seura pidättäisi tulevissa palkanmaksuissa saman summan kuin pelaaja menettäisi lomautuksen aikana. Seuran näkemyksen mukaan lomautuksen keskeyttäminen olisi sekä joukkueen että pelaajan etu, Kolu kommentoi. 

Kolu sanoo, että seura tuli pelaajia vastaan suostumalla pelaajayhdistyksen ja SM-liigan sopimuksen mukaiseen lomajaksoon lomautuksista huolimatta. Sopimuspelaajat saivat omatoimiselta jaksolta normaalisti palkkaa. 

MTV Urheilun tietojen mukaan Pelicansin lomautettuja pelaajia on närkästyttänyt se, kun seura on tehnyt ainakin yhden pelaajasopimuksen lomautuksien ollessa käynnissä. Pelaajat ovat tiettävästi harkinneet jopa oikeustoimia seuraa vastaan. 

Kolu kuitenkin kiistää sopimuksen teon lomautuksien ollessa voimassa. 

– Olemme kyllä julkistaneet pelaajasopimuksen lomautuksien aikana. Sekin on johtunut pelaajan toiveesta. 

Juristien selvitystyö käynnissä

Suomessa tuli 1. huhtikuuta voimaan laki, joka mahdollisti määräaikaisten työntekijöiden lomautukset. Saarela sanoi, että pelaajayhdistykset mittauttavat lomautuksien perusteet juristeilla. 

– Juristit ovat olleet lomalla, mutta nyt asian käsittely jatkuu. Selvitystyötä ei ole suunnattu Pelicansia vastaan, vaan sama olisi tehty muillekin seuroille. 

Pelaajahdistys on tehnyt Saarelan mukaan Pelicansille kaksi erillista ehdotusta tilanteen ratkaisemiseksi. 

– Jos Pelicans suostuu toiseen ehdotukseen, prosessi voidaan lopettaa tältä osin. Prosessi otetaan taas käyttöön, jos syksyllä joku joukkue tekee lomautuksen. 
Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja