SM-liigan sensaatiojoukkueella uuden nousun ainekset – tärkeä taustatekijäkin kunnossa: "Ei ole kuin joku Jyväskylä"

4:05
Videolla Sportin ja Lukon ottelun maalikooste.

Vaasan Sportin kokenut joukkue on osoittanut iskukykynsä alkukaudella, ja uusi areena luo hyvät puitteet koko yhteisön nousulle.  

Eihän tämän näin pitänyt mennä. 

Vaasan Sport porskuttaa SM-liigassa kakkospaikalla. Sport on nuiji ensin kotiareenalla Tapparan ja KalPan, ja viimeksi keskiviikkona hallitsevan mestarin Rauman Lukon. 

Eivätkä otteet ole vieraskaukalossakaan olleet mitenkään toivottomia. 

Kannattajakatsomo villiintyi, kun Lukkoa vastaan nollapelin pelannut Rasmus Reijola hyppäsi päin kaukalon laitoja ja tuuletti. 

SM-liigan iäkkäin ryhmä on näyttänyt, että se pystyy haastamaan sarjassa kenet tahansa. Peräti 19 pelaajaa viime kauden joukkueesta jatkoi, ja vahvistukset näyttävät osuneen nappiin.  

Sporti nousi SM-liigaan syksyksi 2014 ja pääsi heti toisena kautenaan pudotuspeleihin, mutta kokonaisuutena menestys on ollut laihaa. Viime kaudella tie katkesi pudotuspelikarsintoihin. 

Olisiko tämä se Sportin vuosi?

– Yksittäisellä pelaajilla ja sitä kautta joukkueella on tarve menestyä. Ei se sen kummallisempaa ole, päävalmentaja Risto Dufva sanoi C Moren haastattelussa ottelun jälkeen. 

– Tietenkin meitä auttaa se, kun yleisö on palannut. Sillä on tosi iso merkitys meidän ottelufiilikseen. Sen näkee pelaajien kehonkielestä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Hyvä alku luo uskoa

Kannattajayhdistys Red Armyn puheenjohtaja Toni Laaksonen iloitsee hyvästä alkukaudesta. 

– Kyllä joukkueessa on paljon taitoa, kun kaikki vaan napsuu kohdalleen ja äijät jaksavat, Laaksonen pohtii. 

Laaksonen korostaa, että puolustuskalusto on paljon viime kautta parempi. Maalivahtikaksikko Rasmus ReijolaNiko Hovinen saa niin ikään kehut. 

– Kun siihen vielä lisätään Risto Dufvan pelikirja ja viisikkopeli, niin hyvä tulee. 

Halliin mahtuisi lisää yleisöä

Niin hyvä kuin pelillinen tulos onkin ollut, yleisömäärä panee kannattajapomon mietteliääksi. Vaasan uusittuun areenaan mahtuisi 5 200 katsojaa, mutta Lukkoa vastaan yleisöä oli vain 2016. 

Sport on budjetoinut kotipelien yleisömääräksi 3 000 ihmistä ottelua kohti. 

– Kyllä kaksituhatta ihmistäkin saa ääntä aikaiseksi, mutta se on kaukana siitä mitä tunnelma voisi olla. Voi olla, että koronan lietsominen pelottaa porukkaa niin, etteivät he uskalla tulla halliin, Laaksonen pohtii. 

Vaasan alueen rajoitusten takia olutjanon sammuttaminen on normaalitilannetta hankalampaa, sillä jokaisella asiakkaalla pitää olla ravintolassa oma istumapaikka. Vanhoissa kunnon "pystybaareissa" ei virvoittavaa mallasta saa nauttia. 

– Seurat kyllä tarvitsisivat lisää rahaa kassaan. 

Vieraskatsojillakin hyvät oltavat

Vaasan Sähkö Areena tarjoaa SM-liigan kärkitason puitteet. Viime kaudella sitä ei pystytty hyödyntämään: kun 11 pelin vierasputki ja halliremontti olivat valmiita, tuli määräys pelata ilman yleisöä. 

Laaksonen on erittäin tyytyväinen siihen, miten kannattajia kuunneltiin rakennusvaiheessa. Sportin kannattajakatsomoon mahtuu 1 300 katsojaa ja vastakkaisen päädyn vieraskatsomoon 300. 

– Kaikki on viimeisen päälle vieraskannattajillekin. Vaasa ei ole kuin joku Jyväskylä, jossa joutuu katsomaan peliä tolpan takana. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

"Mahdollisuudet seuraavalle tasolle"

Hockey-team Vaasan Sport Oy tarvitseekin nyt buumia, sillä viime kausi jätti syviä arpia. Tilikauden tappio oli 176 784 euroa. 

– En muista milloin viimeksi Sport olisi voittanut kolme peliä kotona putkeen, puheenjohtaja Heikki Hiltunen iloitsee. 

KalPaa vastaan yleisömäärä oli 2 146 ja Tappara-ottelussa 2 666. Hiltunen on luottavainen, että yleisömääräkin nousee vielä.

– Jos joukkue suorittaa hyvin, vaasalainen yleisö löytää varmasti tiensä hallille. Pitää muistaa, että VPS karsii liigapaikasta ja mökkikausi on vielä menossa. 

Hiltusen mukaan uusi areena antaa hyvät edellytykset liikevaihdon kasvulle. Hän arvioi, että ottelutuotot on mahdollista kaksinkertaistaa. 

– Uskon, että pitkän matkan jälkeen Sportilla on realistiset mahdollisuudet nousta seuraavalle tasolle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja