SM-liigan kuumin pelaaja äitynyt yllättävään iskuun – pian uudelleen NHL-unelman kimppuun? "Totta kai pitää miettiä"

7:44
Julius Nättinen kertoo tykkikaudestaan, JYPin muutoksista ja odotuksistaan.

JYPin Julius Nättinen on takonut tällä kaudella hurjaa jälkeä jääkiekon SM-liigassa. 22-vuotias hyökkääjä tahkosi vielä pari kautta sitten Pohjois-Amerikassa ja vaikka NHL-unelma tyssäsi tuolloin, Nättinen on nyt puhaltamassa sitä uudelleen liekkiin.

Nättinen on ollut alkukaudella SM-liigan kuumin pelaaja. Taituri johtaa sekä sarjan piste- että maalipörssiä nakutettuaan 22 otteluun komeat tehot 18+13=31.

Koko viime kaudella Nättinen sai iskettyä 41 runkosarjaotteluun vain 10+13=31. Tällä sesongilla etenkin hänen maalitehtailunsa on loksauttanut leukoja.

– On se jokseenkin yllättänyt itsenikin. Olen tiennyt, että pystyn maaleja tekemään – ei ole vain tullut ryppäissä aiemmin. Ehkä nyt sai enemmän irti omasta maalintekotaidosta tällä kaudella. Kyllä sen tiesi, että niitä voi tulla, mutta jokseenkin se on kyllä yllätys, Nättinen pohtii MTV Urheilulle.

Nättinen kehaisee pelanneensa hyvässä ketjussa viiletettyään JYPin kakkosvitjan oikeassa laidassa, vierellään Miska Siikonen ja Petrus Palmu. Nättinen on ylipäätään aina halunnut pelata tulosvastuullisessa kentässä ja takoa pinnoja taululle.

– Ehkä nyt kun on kypsynyt ja ikää on tullut lisää, on kuitenkin ymmärtänyt sen, että ne (tehopisteet) eivät ole kaikki kaikessa. Jäällä on paljon muutakin, mitä pitää tehdä.

Näiksi muiksi asioiksi Nättinen mainitsee etenkin kiekonriistot ja vahvan luistelun, jonka kautta hän saisi kiekkoa ja joukkue pysyisi pelivälineessä enemmän. Mutta silti, tehoista puheen ollen:

– Kyllä ne tietenkin merkitsevät. Niitä haluaa tehdä ja joukkueelle pitää tehdä niitä, jos halutaan voittaa. 

"Ei ole lähdetty yksilösuorituksiin"

Tällä kaudella JYP on paljon myös voittanut: joukkue majailee SM-liigassa Kärppien ja Tapparan jälkeen kolmannella sijalla. Käännös viime kauteen on ollut raju.

JYP rämpi edellissesongilla Lauri Merikiven alaisuudessa pudotuspelisijojen ulkopuolella, kunnes Risto Dufva otti loppukaudeksi komennon ja sai luotsattua jyväskyläläispoppoon "säälipleijareihin". Niihin taival kuitenkin Lukkoa vastaan päättyi.

Nyt JYPiä käskee Pekka Tirkkonen. Nättinen ei nosta valmentajia esiin, mutta toteaa, että Jyväskylässä on nyt "ruvettu hommiin".

– Ehkä kaikki ovat ottaneet niskasta itseään kiinni. Ymmärrettiin viime kauden jälkeen, että muutosta pitää tulla ja pitää tehdä enemmän hommia, kun jokainen joukkue on kova. Puolitehoilla ei voi voittaa peliä. 

– Joukkuetasolla ollaan pelattu hyvin yhdessä. On pysytty yhdessä koko ajan, eikä ole lähdetty yksilösuorituksiin missään vaiheessa. Ollaan pysytty nöyrinä koko ajan. Hommia pitää tehdä joka pelissä, jos aiotaan voittaa. Se on varmaan muuttunut aika paljon.

"Suunta ylöspäin"

Paljon on muuttunut myös Nättisen uralla. Hän tahkosi Pohjois-Amerikassa kolme sesonkia 2015–18, ensin kaksi kautta OHL:ää ja sitten sesongin AHL:ää, mutta asiat eivät edenneet toivotulla tavalla.

Vielä ensimmäisellä OHL-kaudellaan Nättinen nakutti 52 runkosarjaotteluun Barrie Coltsissa tehot 22+49=71, mutta seuraavan sesongin 51 runkosarjapeliä tuottivat enää niihin nähden vaatimattomat 13+25=38 pistettä. AHL-kausi San Diego Gullsissa 2017–18 eteni vaisusti, ja 55 ottelun tuloksena oli 4+8=12 tehopinnaa.

– Tavoitteena oli jäädä sinne (Pohjois-Amerikkaan) koko ajaksi ja pelata NHL:ssä. Se ei toteutunut. Oli kyllä aika vaikeita vuosia ne kaksi viimeistä. Ei saanut itsestä irti, mutta nyt on suunta ylöspäin.

Kasvattiseurassaan JYPissä Nättinen on hakenut nostetta uralleen ja kehitystä peliinsä. Hän kokee, että pelaamisessa on nyt ollut sopiva vapaus, ettei asioista tarvitse juuri stressata. Nättinen hamuaa kuitenkin kehitystä etenkin kahdella osa-alueella, jotta NHL-unelma voisi vielä tulevaisuudessa toteutua.

– Uskoisin, että lisää luistelua pitää tulla ja kiekottomana pelaamista pitää kehittää. Kiekollisena pystyy tekemään asioita, mutta kiekottomana saattaa välillä vähän hukkua peliin. Siinä pitää kyllä nostaa tasoa.

"Jos rahkeet riittävät"

Nättisellä on tällä hetkellä suunnitelmana pelata JYPissä vielä seuraavakin, hänen sopimusperiodinsa viimeinen kausi.

– Sen takia minä tein kolmen vuoden sopimuksen, että ottaisin ihan rauhassa nyt ja askel askeleelta eteenpäin. En ole ajatellut mitään, että lähtisin. Olen miettinyt, että pysyn täällä ensi kaudenkin. Sitten katsotaan, jos rahkeet riittävät johonkin isompiin ympyröihin.

Mutta jos messeviä tarjouksia tulee esimerkiksi tämän kauden jälkeen, menevätkö suunnitelmat mahdollisesti uusiksi siinä vaiheessa?

– Totta kai pitää miettiä aina, jos niitä tulee, mikä on pelaajalle paras, Nättinen myöntää. 

– Mutta en ole lähtenyt miettimään sen enempää. Tarkoitus on olla tässä, hän pyörittelee.

Uskooko Nättinen, että hänen vireensä jatkuu kauden loppuun asti? Entä mitä ajatuksia hänessä herättää Leijonat? Katso koko haastattelu ylälaidan videolta. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja