SM-liigan hallituksen maaliskuinen linjaus luovutuksen taustalla – HIFK-pomo avasi seuran tilannetta: "Valitsemme sen joka kerta"

HIFK joutui luovuttamaan ensi tiistain Kärpät-ottelun, koska ei saa tarvittavaa kokoonpanoa kasaan. Luovutuksen taustalla on SM-liigan hallituksen maaliskuinen linjaus siitä, ettei otteluita voida enää perua, ellei joukkue ole karanteenissa.

HIFK ilmoitti torstaina joutuvansa luovuttamaan ensi tiistain kotiottelunsa Kärppiä vastaan. Seuran sisällä levinneen koronaviruksen vuoksi HIFK ei saa kokoonpanoa kasaan. HIFK konsultoi lääkäriään ennen kuin ilmoitti asiasta SM-liigalle.

– Olemme käyneet keskusteluita meidän joukkueen lääkärin kanssa koko ajan ja pyritty hakemaan arviota siitä, mikä meidän kokoonpanomme määrä tulee olemaan. Kun selvisi, ettemme saa riittävää määrää pelaajia kasaan pelataksemme peliä, infosimme Liigaa siitä ja odotimme heidän päätöstään, HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen kertoo MTV Urheilulle.

Luovutus ei tullut HIFK:lle yllätyksenä. Joukkueen piti kuitenkin laittaa terveys kaiken muun edelle.

– Se on ilmeisesti SM-liigan hallituksen päätös. Kyllä me sen tiedostimme, että se uhka siinä on. Kolme pistettä tarjolla tai meidän pelaajien terveys ja turvallisuus. Valitsemme jälkimmäisen joka kerta – nyt ja aina.

HIFK mietti hakevansa apua haastavaan tilanteeseen A-junioreista, jotka ovat olleet pelaamatta marraskuusta lähtien. Pitkän pelitauon vuoksi moni pelaaja on vaihtanut maisemaa, eikä seura kokenut saavansa liigatasolla pärjääviä vahvistuksia.

– Siinäkin on turvallisuuskysymys, että ketä me sinne kaukaloon laitamme. Sieltä ei olisi ollut tällä hetkellä apua, Salmelainen sanoo.

SM-liigan linjaus luovutuksen taustalla

HIFK:n karanteeni päättyi sunnuntaina. SM-liigassa sovittujen poikkeussääntöjen mukaan koronakaranteenin aikaiset ottelut voidaan perua, mutta karanteeniajan jälkeen peruminen ei ole enää mahdollista.

SM-liigan hallitus täsmensi poikkeussääntöjä aiemmin maaliskuussa.

– Ratkaisuun päädyttiin liigahallituksen kokouksen harkinnan mukaan. Ensin olimme luoneet säännöt kevään osalta niin, että pudotuspelivaihetta lähestyessä oli sovittu, ettei otteluita pystytä enää siirtämään. Jos tulee otteluiden peruuntumisia tai muita, niitä ei voida siirtää uuteen aikaan, SM-liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo.

– Samassa yhteydessä käytiin maaliskuun alkupuolella, että jos tulee korona-altistuminen tai joukkueen karanteeni, joukkueen karanteenin aikana olevat ottelut perutaan. HIFK pääsi karanteenista pois, mutta ei saa joukkuetta jalkeille. Sen takia tapahtuu luovutus, kerta meillä ei ole enää runkosarjakalenterissa tilaa aikatauluttaa pelejä uusiksi ja että kilpailu säilyisi kaikkien joukkueiden osalta tasapuolisena loppukauden ajan, Hiltunen perustelee.

Hallitus kävi läpi HIFK:n tilannetta myös erikseen, mutta SM-liiga pysyi linjauksessaan. Liiga kuitenkin konsultoi molempia seuroja ennen päätöstään.

Milloin HIFK voi pelata?

HIFK on tehnyt hyvin selväksi, ettei se halua riskeerata pelaajiensa terveyttä. Koronakurimuksessa pyörineen joukkueen pelaajat ovat kuitenkin hiljalleen toipumassa, vaikka tiistaina heitä ei kaukalossa vielä nähdäkään.

– Tämä on ollut haastavaa aikaa. Toivomme, että kaikki toipuvat hyvin, eikä tulisi mitään jälkitauteja. Meidän täytyy olla tosi varovaisia ja mennä tietyn protokollan mukaan, että tiedämme varmasti pelaajiemme olevan terveitä.

Luovutuksen myötä HIFK:n seuraava ottelu on määrä pelata ensi viikon perjantaina Pelicansia vastaan. SM-liigan linjauksen mukaan joukkueessa pitää olla vähintään viisi puolustajaa ja kolme ketjullista hyökkääjiä, jotta ottelu voidaan pelata. Urheilujohtaja Salmelainen uskoo, että HIFK saa tarpeeksi laajan kokoonpanon jalkeille tuohon otteluun.

– Ellei isoja takapakkeja tule, meidän pitäisi pystyä pelaamaan Pelicansia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat