Slutwalk saapuu Suomeen: Lauantaina marssitaan seksuaalista väkivaltaa vastaan

Helsingin Slutwalkilla marssitaan henkilökohtaisen koskemattomuuden puolesta. Naiset kertovat, miten kamalalta seksuaalinen häirintä tuntuu.

"Istun teini-ikäisenä juna-asemalla, mulla on päällä uusi hieno mokkahame. Semihampuusi istuu viereen ja länttäsee käden mun reidelle. Kun saan hepulin ja suutahdan, kuuluu hampuusin suusta: “Miksi sitten laitat hameen päälle, jos ei saa koskea?” Näin tuntuu ajattelevan hirveän iso osa muistakin miespuolisista. Hameen tilalla voi olla myös mekko, shortsit tai housut."

Näin kirjoittaa 27-vuotias Heidi Slutwalk Helsinki -nettisivuilla. Tarinassa ei ole mitään ihmeellistä. Naisten ulkonäön kommentointi on niin tuttu ilmiö, että vastaavanlaisia tarinoita löytyy yhdeltä jos toiseltakin naiselta. Naiseksi syntyminen tarkoittaa, että totumme teini-iästä lähtien asiattomiin kommentteihin, takapuolelle läpsimiseen ja jopa käsiksi käymiseen. Meitä neuvotaan kulkemaan turvallisia reittejä kotiin ja ohjeistetaan pukeutumaan oikein.

Myös 23-vuotiaalla Lauralla on kokemusta seksuaalisesta häirinnästä. Hän paljastaa, että joutuu kuulemaan kerta toisensa jälkeen ulkonäkönsä kommentointia.

"Kävelen kohti kotiani puolen yön aikaan. Olen pääsyt jo kotikadulleni kun vastaani tulee kaksi nuorehkoa isokokoista miestä. Kun ohitan heidät, toinen miehistä sanoo minulle: ”Hei beibi, hyvä perse!” Seksuaalista häirintää joudun kokemaan viikoittain kaduilla ja julkisissa tiloissa liikkuessani. Pääasiassa se on ulkonäön kommentointia tai seksiehdotuksia tuntemattomilta."

Slutwalk koskettaa myös miehiä

Edellä olevien tarinoiden kirjoittajat ovat naisia, jotka osallistuvat ensi lauantaina Helsingissä järjestettävälle Slutwalkille. Muun muassa Torontossa, Lontoossa ja Berliinissä järjestetty marssi tulee nyt Suomeen. Marssijoiden viesti on, että jokaisella on oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen. Ensimmäinen marssi järjestettiin Torontossa, kun paikallinen poliisiviranomainen kehotti opiskelijanaisia pukeutumaan säädyllisesti, jotta he eivät joutuisi raiskauksen uhreiksi.

Helsingin Slutwalkiin osallistuva joukko on heterogeeninen ryhmä, joka ei jaa samoja ajatuksia tai kokemuksia. Marssijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että seksuaalista väkivaltaa ei tule sietää. Jokaisella on oikeus päättää omasta ruumiistaan ja seksuaalisuudestaan sekä vastuu kunnioittaa toisen ihmisen vastaavia oikeuksia. Raiskaus on rikos, mutta raiskatuksi tuleminen ei. Uhrien syyllistämisen on loputtava.

Slutwalk ei ole vain naisten marssi. Mukaan on ilmoittautunut myös miehiä. Oikeus päättää omista rajoistaan koskee kaikkia pukeutumiseen, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ikään, luokkaan, kansallisuuteen ja etniseen taustaan katsomatta.

SlutWalk Helsinki on lauantaina 6.8. klo 14. Marssi lähtee Kiasman edestä (Mannerheiminaukio 2) ja kulkee reittiä Mannerheimintie – Pohjoisesplanadi – Mikonkatu – Kaisaniemen puisto.

MTV3/Helmi

Lähde:slutwalkhelsinki.wordpress.com

Kuva: Shutterstock/Padmayogini

Lue myös:

    Uusimmat