Mainos

Slovakiasta löydetty pommiin soveltuvaa uraania

Radioaktiivisia aineita on ennenkin yritetty salakuljettaa Slovakian kautta.

Slovakiassa on jälleen paljastunut uraanin salakuljetus- ja myyntiyritys. Poliisin haltuun päätyi noin 480 grammaa uraania, jota olisi voitu käyttää niin sanotun likaisen pommin valmistamiseen.

Radioaktiivinen aine takavarikoitiin keskiviikkona lähellä Unkarin rajaa tehdyssä ratsiassa, jonka yhteydessä pidätettiin kaksi unkarilaista ja yksi ukrainalainen henkilö. Kolmikko otettiin kiinni, kun he olivat matkalla myymään uraaniaan. Hinnaksi oli sovittu noin 2 500 euroa grammalta, joten koko erän arvo olisi ollut noin 1,2 miljoonaa.

Erässä oli sekä uraanin isotooppia 235 että 238. Ydinvoimaloissa ja ydinaseissa käytetään nimenomaan uraani 235:ttä.

Uraani ilmeisesti Ukrainasta

Poliisi kertoi päässeensä uraanin jäljille Ukrainassa. Sen alkuperästä ei annettu tarkkoja tietoja, mutta sen sanottiin olevan peräisin entisen Neuvostoliiton alueelta. Myöskään rikastusasteesta tai mahdollisista ostajista ei kerrottu.

Asiantuntijat arvelivat juuri Ukrainaa uraanin lähtömaaksi.

- Neuvostoliiton aikaan Ukraina oli uraaninjalostuksen keskus. Siellä on edelleen runsaasti uraania ja valvonta on löysää, sanoi brittiläisekspertti John Large.

Likainen pommi ei ole varsinainen ydinase, vaan sillä tarkoitetaan tavanomaista räjähdettä, jota käytetään levittämään radioaktiivista ainetta laajalle alueelle. Korkearikasteisen uraanin lisäksi sopivia aineita likaiseen pommiin ovat cesium ja strontium.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun radioaktiivisia aineita yritetään salakuljettaa Slovakian kautta. Marraskuussa 2003 kaksi entistä armeijan upseeria jäi kiinni Brnon kaupungissa yritettyään myydä kolmen kilon uraanilastia.

Naapurimaan Tshekin pääkaupungissa Prahassa taas poliisi takavarikoi vuonna 1994 noin 2,7 kiloa uraania.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.