Mainos

Slovakiassa kahdeksas yritys valita presidentti

Slovakian parlamentti yrittää taas huomenna valita maalle uutta presidenttiä. Yritys on jo kahdeksas sitten maaliskuun alun, kun presidentti Michal Kovacin virkakausi päättyi. Omapäinen pääministeri Vladimir Meciar sai tuolloin myös presidentin valtaoikeudet. Politiikan tarkkailijat Bratislavassa luonnehtivat yritystä täydelliseksi farssiksi, eivätkä usko, että Slovakia saisi uuden presidentin ennen parlamenttivaaleja, jotka ovat vuorossa syyskuun lopulla.

Slovakian perustuslain mukaan parlamentti valitsee maalle presidentin. Tullakseen valituksi ehdokkaan on saatava taakseen kolmen viidesosan tuki parlamentissa. Kaksi viikkoa sitten ainoana virkaa tavoitellut riippumaton Vladimir Abraham sai vain 13 ääntä. Slovakiassa on yritetty pari kertaa järjestää kansanäänestys presidentin vaalitavan muuttamisesta suoraksi vaaliksi sekä Nato-jäsenyydestä, mutta pääministeri Meciar on torpedoinut yritykset. Meciar on sen sijaan muuttanut vaalilakia siten, että myös vaaliliitossa olevilla puolueilla on äänikynnys parlamenttiin.

Maan hajanaisen opposition sekä Meciaria jyrkästi vastustavien unkarilaispuolueiden on pakko yhdistäytyä kiertääkseen uutta lakia. Kolme unkarilaispuoluetta pyrkiikin syyskuun vaaleissa parlamenttiin eräänlaisena liittopuolueena. Politiikan tarkkailijat arvelevat, että uusi vaalilaki suosii Meciarin hallituskoalitiota, joka mielipidemittausten mukaan olisi muuten häviämässä syyskuun vaalit. Meciarin demokraattiseen liikkeeseen kuuluu entisiä kommunisteja ja nationalisteja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.