Mainos

Slovakian suurlähettiläs: Romaneita harhautettiin

Slovakian romaneita johdettiin harhaan Suomi-asiassa, sanoo Slovakian Helsingin-suurlähettiläs Emil Kuchar. Kucharin mukaan romanien keskuudessa on esiintynyt jo pitkään sitkeää huhua siitä, että Suomessa tarvittaisiin 6000 romania työntekoon. Bratislavassa vastikään vieraillut Kuchar kertoi, ettei hänellä tai viranomaisilla ole tietoa siitä, kuka huhua on levittänyt.

-Suomeen romaneita veti luulo täällä odottavasta hyväpalkkaisesta työstä ja kelpo asunnosta. Siinä mielessä romanit ovat "elintasopakolaisia", mutta väärin informoituja sellaisia, Kuchar myöntää.

Tänään lausuntonsa antanut Kuchar ymmärtää romanien tilanteen Slovakiassa.
-Kun työtä ei ole, halutaan sinne missä sitä uskotaan olevan. Laitontahan ei ole antaa passia maan kansalaiselle tai myydä lentolippua ulkomaille. Sen sijaan moraalitonta on vääristellä asioita ja uskotella olemattomia, Kuchar sanoo.
-Ilmiönä romanien virta Suomeen ei ole uutta. Viime vuonna Slovakian lehdistössä kirjoitettiin paljon EU:sta ja Brysselistä. Sillä on mielestäni syynsä siihen, että Belgia koki taannoin vastaavan romaniaallon, hän jatkaa.

Romanien aseman parantaminen työn takana

Kuchar yhtyi Slovakian valtiosihteeri Jan Figelin näkemykseen romanien Suomeen tulon taustoista. Yhtä mieltä Kuchar oli Figelin kanssa myös siitä, etteivät romanit kärsi viranomaisten syrjinnästä Slovakiassa.
-Voisin luetella erilaisia rahasummia valtion myöntämistä varoista esimerkiksi romanilehdistölle ja -teattereille, Kuchar huomauttaa.

Romanien ongelmiin ei Slovakialla Kucharin mukaan ole nopeaa ratkaisua. Kucharin mukaan romanit ovat liikkuneet paikasta toiseen vuosisatoja, eikä Slovakia hänen mielestään ole ainut maa, jolla on ongelmia romanien kanssa. Väärin Kucharin mukaan on myös se, että Slovakialta ollaan sulkemasta portit "EU-perheeseen" vähemmistöperusteella.
-Heidän asemansa jäsenyysprosessissa on yksi kriteeri, muttei ainoa. Maamme pitäisi saada koulutusjärjestelmä kuntoon ja romanilapset koulunpenkille. Viiden-kymmenen vuoden päästä uskon asioiden olevan jo toisin, Kuchar ennustaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.