SKP kosiskelee vaalikumppaneita

Suomen kommunistinen puolue SKP päättää ensi viikonvaihteen puoluekokouksessaan, miten se asettaa ehdokkaansa vuoden 1999 eduskuntavaaleissa. Puolueen puheenjohtajan Yrjö Hakasen mukaan SKP on kiinnostunut vaaliliiton muodostamisesta muiden "politiikan suunnanmuutosta haluavien" ryhmien kanssa.

Helsingissä pidettävälle puoluekokoukselle ei ole valmisteltu yksityiskohtaista esitystä siitä, miten mahdollisen uuden vaaliliiton pitäisi järjestäytyä. Sen sijaan SKP:llä on luonnos vaaliohjelmasta.
-Toivomme, että syntyy mahdollisimman laaja muutosrintama nykyistä uusliberalistista politiikkaa vastaan. On erittäin suuri joukko varsinkin vasemmistoliittoon ja vihreisiin pettyneitä äänestäjiä, Hakanen arvioi maanantaina SKP:n tiedotustilaisuudessa.

Hakanen sanoo, että SKP lähtee vaaleihin omilla tavoitteilla ja omilla ehdokkailla koko maassa. Hakasen mukaan puolueella on noin 6 500 jäsentä.

Hakanen sanoo, että yhteistyöstä päätetään mm. EU-vastaisten kansalaisliikkeiden kanssa. SKP on Hakasen mukaan keskustellut vaaleista Muutos-99 -liikkeen raameissa. Muutos-99:n on määrä järjestäytyä ja päättää osallistumistavastaan vaaleihin kahden viikon kuluttua.

SKP:n vaaliohjelman luonnoksessa esitetään mm. siirtymistä 6 tunnin työpäivään, 4 000 markan perusturvaa ja työmarkkinatuen korottamista 200 markkaan päivässä. Lisäksi vaaditaan irtaantumista EU:sta ja vastustetaan Suomen liittymistä Natoon.

SKP:n puoluekokoukseen on tulossa vieraita lähinnä Euroopan maiden kommunistista puolueista. Euroopan ulkopuolelta kokoukseen on kutsuttu vain Kuuban kommunistisen puolueen edustaja, eikä esimerkiksi Kiinasta ei ole kutsuttu edustajaa. Puheenjohtaja Hakasen mukaan syyt ovat taloudellisia.

Saaristo ja Raittinen 80-vuotisjuhlassa

Puoluekokouksen päättymisen jälkeen sunnuntaina juhlitaan SKP:n 80-vuotistaivalta. Juhla on osa kolmepäiväistä solidaarisuusfestivaalia, jonka tapahtumien keskuspaikkana on Vanha ylioppilastalo. 80-vuotisjuhlassa esiintyvät mm. Anneli Saaristo ja Jussi Raittinen.

Uuden SKP:n taustalla on vähemmistökommunistien entinen rinnakkaisjärjestö SKP-y. Vanha SKP lopetti poliittisen toimintansa kun Vasemmistoliitto perustettiin vuonna 1990. SKP:n toiminnan jatkamisesta päätettiin ylimääräisessä edustajakokouksessa elokuussa 1996. Monimutkaisten nimenvaihdosten jälkeen Hakasen johtama SKP hyväksyttiin puoluerekisteriin reilu vuosi sitten.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat