Mainos

Skopin osakkeille ei jako-osuutta

Yrityspankki Skopin osakkaille ei riitä jaettavaa kun pankki lopetetaan. Pankin jäljellä oleva oma pääoma oli viime vuoden päättyessä 830 miljoonaa markkaa, joka ei riitä edes valtion 5080 miljoonan markan pääomasijoitusten takaisinmaksuun.

Yrityspankki Skop laski pääomatodistuksia vuosina 1992-1994 liikkeeseen yhteensä 5080 miljoonan markan arvosta vakavaraisuutensa turvaamiseksi. Tilivuoden 1998 lopussa pankin vapaa oma pääoma oli 8010 miljoonaa markkaa negatiivinen.

Valtioneuvosto päätti viime vuoden marraskuussa lopettaa pankin toiminnan. Skopin toiminta on määrä lopettaa vapaaehtoisella selvitysmenettelyllä. Selvitysmenettelyssä pääomatodistuksilla ja niille maksettavalla korolla on huonompi etuoikeus kuin pankin muilla sitoumuksilla, mutta kuitenkin parempi oikeus kuin osakkeilla.

Skopin ylimääräinen yhtiökokous päätti hakea pankin selvitystilaan viime joulukuussa. Selvitystila alkoi tammikuun alussa. Skopin osakkeenomistajat THE -Invest ja Rentia ovat vaatineet Helsingin käräjäoikeutta julistamaan pätemättömäksi yhtiökokouksen päätökset, koska Valtion vakuusrahasto, Arsenal ja Arsenal-SSP olivat niiden mukaan esteellisiä äänestämään selvitystilaan asettamisesta.

Voittoa lähes 300 miljoonaa

Skopin tänään julkistamien tulostietojen mukaan pankille kertyi viime vuonna liikevoittoa 298 miljoonaa markkaa. Tulosta paransivat kertaluonteiset osakemyynnit ja aiempien vuosien luottotappiokirjausten palautukset. Luottotappioiden palautuksia pankki kirjasi 310 miljoonaa markkaa.

Konsernin rahoituskate oli viime vuonna 0,79 miljoonaa markkaa, kun se edelliseltä vuodelta oli vielä 22 miljoonaa markkaa miinusmerkkinen. Pankkikonsernin taseen loppusumma 1862 miljoonaa markkaa, ja edellisestä vuodesta tase supistui 44 prosenttia. Pankin palveluksessa oli viime vuonna keskimäärin 70 henkilöä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.