Mainos

Skandaalit johtivat Japanin pääministerin eroon

Virallisen selityksen mukaan Shinzo Aben eron syynä olivat terveysongelmat. Uusi pääministeri valitaan viikon päästä.

Skandaalien ryvettämä Japanin pääministeri Shinzo Abe on tullut tänään virkatiensä päähän ja ilmoittanut eroavansa tehtävästään. Hän ehti olla virassaan vain vajaan vuoden.

- Olen päättänyt tänään astua syrjään, sanoi Abe tiedotustilaisuudessaan Tokiossa.

Hallituksen virkamiesten mukaan eron syynä olivat terveysongelmat, mutta eron todellinen tausta lienee kuitenkin ollut kannatuksen täydellinen romahtaminen. Aben liberaalidemokraattinen puolue kärsi pahan vaalitappion parlamentin ylähuoneen vaaleissa heinäkuussa skandaalien seurauksena.

Aben hallituksen ministerit ovat vuoden aikana eronneet yksi toisensa jälkeen lähinnä taloudellisten väärinkäytösten vuoksi. Kannatuksen hiipumisen syynä on ollut myös hallintouudistusten epäonnistuminen sekä kiistellyt tukitoimet Yhdysvaltain Afganistan-operaatiolle, mitä oppositio on vastustanut kiivaasti.

Abe yritti uudistaa hallitustaan heinäkuisen tappion jälkeen, mutta turhaan. Tämänviikkoisen mielipidekyselyn mukaan Aben puolueen kannatus on jämähtänyt alle 30 prosentin.

- On monia asioita, joihin viittaan. On minun vastuullani, että vanha ja uusi hallitukseni eivät voittaneet kansalaisten luottamusta, Abe sanoi.

Aben ministeriskandaalien ryvettämä vuosi vallassa

Puolue valitsee Aben seuraajan viikon kuluttua, kertoi valtiollinen NHK-tv-yhtiö keskiviikkona. Yhtenä seuraajaehdokkaana on mainittu entinen ulkoministeri Taro Aso.

Konservatiivinen Abe, 52, oli ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeen syntynyt Japanin pääministeri. Hänen tavoitteenaan olivat paitsi hallintouudistukset, myös Japanin turvallisuuden parantaminen.

Abe sanoi eroilmoituksensa yhteydessä toivovansa, että Japani voi jatkaa osallistumista terrorismin vastaiseen taisteluun uuden pääministerin johdolla. Japanin alukset ovat tankanneet Yhdysvaltain johtaman liittouman sotalaivoja Intian valtamerellä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.