Mainos

Skandaali: USA dumppasi sotaveraaniensa tuhkat kaatopaikalle

Irakissa ja Afganistanissa kaatuneiden amerikkalaissotilaiden jäännöksien kohtelusta on noussut skandaali.

Kotimaahan tuotujen kaatuneiden tuhkia on viety Virginiassa sijaitsevalle kaatopaikalle. Saman kohtalon ovat saaneet taistelukentiltä korjatut, tunnistamattomat ruumiinosat.

Niille omaisille, jotka olivat jättäneet hautauksen ilmavoimille, oli luvattu, että kaatuneen sotilaan tuhkat haudataan kunnioittavasti ja arvokkaasti.

Washington Post -lehti paljasti väärinkäytökset jonkin aikaa sitten. Aluksi uskottiin, että kyseessä oli muutama yksittäistapaus. Uusien tietojen mukaan kaatopaikalle on viety lähes 300 sotilaan tuhkat.

Ilman virallista valtuutusta aloitettu käytäntö lopetettiin tiettävästi vuonna 2008.

Kaatopaikalle on viety myös tunnistamattomia ruumiinosia, jotka oli lennätetty kotimaahan. Washington Postin keräämien tietojen mukaan ainakin 1700 ruumiinosaa heitettiin roskiin.

Kaatuneet kotiin salaa

Kongressiedustaja Rush Holt on yrittänyt saada puolustusministeriö Pentagonilta vastausta mutta turhaan.

– Käytämme miljoonia, kymmeniä miljoonia dollareita kaatuneiden sotilaiden jäljittämiseen. Nyt Pentagon vetoaa siihen, että epäkunnioittavasti kohdeltujen jäännösten tunnistaminen on massiivinen ponnistus, Holt arvostelee lausunnossaan.

Hän kieltäytyy hyväksymästä Pentagonin vastausta, jonka mukaan jokaisen tapauksen yksittäinen selvittäminen on mahdotonta.

Doveriin tuotavien sotilaiden ruumiiden käsittely pidettiin piilossa julkisuudelta presidentti George Bushin vanhemman määräyksestä ensimmäisestä Persianlahden sodasta lähtien vuonna 1991.

Vasta presidentti Barack Obama kumosi kiellon vuonna 2009.

Tiettävästi missään julkisessa asiakirjassa ei ole annettu valtuutusta käytäntöön. Tuhkat toimitettiin kaatopaikalle lääketieteellisen jätteen joukossa. Jätteitä kaatopaikalle vieneet eivät tienneet, mitä säiliöissä oli.

Tuhkaus tapahtui Delawaressa sijaitsevassa Doverin lentotukikohdassa, jonne ilmavoimat toimittaa ulkomailla kaatuneet sotilaat.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja