Mainos

Siviilipalvelus hallitsi asevelvollisuuskeskustelua

Eduskunnassa ihmeteltiin, miksi komentaja otti asian esille, koska siviilipalvelusasiat käsitellään työministeriössä.

Eduskunnassa ei löytynyt tänään yksimielisyyttä siitä, miten suhtautua puolustusvoimien komentajan Juhani Kaskealan kuukausi sitten esille ottamaan ajatukseen siviilipalveluksen lyhentämisestä kuukaudella. Joidenkin keskustan kansanedustajien mielestä asia ei kuulu komentajalle, koska siviilipalvelusta koskevat asiat käsitellään työministeriössä.

Keskustan Kyösti Karjula sanoi asevelvollisuuslaista käydyssä keskustelussa ymmärtävänsä asiaa siihen asti, että puolustusvoimien komentaja esittää nykyisin asepalvelusta keveämmän siviilipalveluksen sisällön kehittämistä. Karjulan mukaan palvelusaikojen määrittely on kuitenkin ensisijaisesti poliittisen johdon ja poliitikkojen tehtävä.

Tiedotusvälineissä päällimmäiseksi nousi Karjulan mielestä viesti siitä, että komentaja haluaa lyhentää siviilipalvelusaikaa.

Pekka Nousiaisen mielestä viesti ei tullut ulos tasapuolisessa ja oikeudenmukaisessa muodossa. Hänkin piti yllättävänä sitä, että puolustusvoimien komentaja otti siviilipalvelusajan esille.

- Hänen pitäisi olla tukemassa varusmiespalvelustaan suorittavien asevelvollisten asemaa, Nousiainen huomauttaa.

Kaskealan näkemyksiä puolsi prikaatikenraali Olli Nepponen. Nepponen sanoi tietävänsä komentajan tavoitelleen nimenomaan oikeudenmukaisuutta korostamalla siviilipalveluksen sisällön kehittämistä, jotta pituutta voitaisiin lyhentää.

Siviili- ja sotilasrohkeutta

Vihreiden Erkki Pulliainen huomauttaa, että puolustusvoimien komentajalta odotetaan siviili- ja sotilasrohkeutta.

- Tämä nyt ei ole ollut kovin raju rohkeuden osoitus, mutta osoittaa korkeaa sivistyneisyyttä ja valmiutta elää ajassa. Sellaisia komentajat ovat toivottavasti jatkossakin, Pulliainen sanoo.

Reijo Laitinen huomauttaa, että siviilipalvelusasioita hallinnoiva työministeri Tarja Filatov on useaan kertaan ottanut esille tarpeen lyhentää siviilipavelusaikaa. Siihen ei ole tiedotusvälineissä kovinkaan hanakasti tartuttu.

Monet kansanedustajat suosittelivat siviilipalveluksiin lähteville sairaalapalvelua, koska se sopii yhteen maanpuolustuksellisten ja kriisivalmiuden tavoitteiden kanssa.

Vihreiden Johanna Sumuvuori halusi lyhentää rangaistusluontoisena pitämänsä siviilipalveluksen kahdeksan kuukauden mittaiseksi nykyisestä 13 kuukaudesta. Silloin se vastaisi keskimääräisen varusmiespalveluksen pituutta.

Siviilipalvelusta koskevaan keskusteluun antoi aiheen puolustusvaliokuntaan lähetetty asevelvollisuuslain uudistus, jolla korvataan vuodelta 1950 peräisin oleva laki. Sinä täsmennetään asevelvollisuuslain soveltamisalaa. Asevelvollisia voitaisiin jatkossa määrätä myös tehtäviin, jotka eivät perustu yksinomaan maanpuolustusvelvollisuuden täyttämistä koskevan perustuslain säännökseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.