Siviilipalveluaika säilynee ennallaan

Nykyinen 13 kuukauden siviilipalvelusaika saattaa pysyä ennallaan. Siviilipalveluslain muutosta valmistellut työministeriö on kallistumassa kannalle, että palvelusaikaa ei eri tahojen ristipaineessa muutetakaan.

Työministeriö on yrittänyt löytää kompromissiratkaisua tilanteessa, jossa Aseistakieltäytyjäliitto vaatii siviilipalvelusaikaa lyhennettäväksi vähintään kolme kuukautta ja puolustusministeriö haluaa, että siviilipalveluaikaa pidennetään kuukaudella.

-Varteenotettava vaihtoehto on se, ettei palvelusaikaa muuteta lainkaan. Työministeri Liisa Jaakonsaari keskustelee asiasta vielä pääministerin kanssa. Lopullisia päätöksiä ei ole tehty, ministerin erityisavustaja Petri Mäkinen toteaa.

Mäkisen mukaan on mahdollista, että eduskunta saa huhtikuussa käsiteltäväkseen vain teknisiä muutoksia sisältävän siviilipalveluslain muutoksen. Siviilipalveluslain muutosesityksen piti lähteä työministeriöstä lausuntokierrokselle jo viikkoja sitten. Mäkisen mukaan syy viipymiseen on, että eri kantojen perusteluja haluttiin selvittää vielä tarkemmin.

Siviilipalveluslain muutostarvetta on selvitetty sen jälkeen, kun varusmiesten uusista palvelusajoista tehtiin päätökset viime vuoden lopulla. Varusmiesten palvelusajat muuttuvat ensi heinäkuussa siten, että puolet varusmiehistä palvelee puoli vuotta, 15 prosenttia yhdeksän kuukautta ja 35 prosenttia 12 kuukautta.

Kuukausi lisää

Puolustusministeriö perustelee kantaansa siviilipalveluksen jatkamiseksi sillä, että kolmanneksella varusmiehistä palvelusaika pitenee ja kuuden kuukauden palvelu muuttuu nykyistä rasittavammaksi.

-Kuuden kuukauden palveluksen suorittavien vapaa-aika ja lomamatkat vähenevät ja maastoharjoitukset lisääntyvät, vanhempi hallitussihteeri Seppo Paasonen puolustusministeriöstä sanoo. Paasosen mukaan myös puolustusvoimain komentajan Gustav Hägglundin kanta on, että palvelusajan tulee olla siviilipalvelusmiehille 14 kuukautta.

Enintään kymmenen kuukautta

Aseistakieltäytyjäliiton arvion mukaan realistinen tavoite siviilipalvelun kestoksi olisi kymmenen kuukautta. Liiton virallinen tavoite on edelleen kahdeksan kuukautta.

-Siviilipalvelua on lyhennettävä samassa suhteessa kuin varusmiespalvelun peruspalvelu lyhenee, Kaj Raninen Aseistakieltäytyjäliitosta toteaa.

Raninen ei pidä mahdollisena, että siviilipalvelusmiesten palvelusaikaa pidennettäisiin. Euroopan neuvoston ja ihmisoikeusjärjestöjen suositusten mukaan siviilipalvelusaika ei saisi olla ainakaan merkittävästi pidempi kuin varusmiespalvelus. Siviilipalveluksen valitsee vuosittain 2000-3000 miestä eli ikäluokasta seitsemästä kahdeksaan prosenttia. Siviilipalveluksen suosio on noussut tasaista tahtia koko 1990-luvun.

Vihreät lyhentäisivät palvelusta

Vihreä liitto esittää siviilipalvelun lyhentämistä nykyisestä 13 kuukaudesta 6 kuukauteen, jolloin se olisi yhtä pitkä kuin lyhyin asevelvollisuusaika. Vihreiden puoluehallitus kiirehti tänään siviilipalveluslain muuttamista.

Vihreiden mielestä siviilipalveluksen pituudella on painostettu nuoria miehiä valitsemaan asevelvollisuus, ja painostuksen luonne vielä korostuu, kun varusmiesten palvelusajat lyhenevät. Heinäkuun alusta lähtien puolet varusmiehistä palvelee 6 kuukautta, kolmannes 12 kuukautta ja loput 9 kuukautta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat