Mihin taloyhtiön hallituksessa oleminen sitoo, millaista vastuuta siitä seuraa? Asiantuntijat kertovat, voiko hallitukseen joutua tahtomattaan.
Yksi varma kevään merkki on taloyhtiön yhtiökokous. Moni pitää kokousta pakollisena pahana, mutta iloa ja hyötyäkin siitä voi olla. Isännöintiliiton vanhempi lakiasiantuntija Kristel Pynnönen Anderssonin mukaan esimerkiksi vastikkeen määrä on monelle asukkaalle oleellinen asia, ja siitä päätetään yhtiökokouksessa. Hallitus päättää myös yhtiön suurista remonteista.
– Jos yhtiökokouksessa päätetään putkiremontista, varmasti kannattaa olla paikalla, Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Tapio Haltia sanoo Huomenta Suomessa.
Lue myös: Kerrostalon naapurikyttääjät voivat ärsyttää – lakiasiantuntija kertoo, miten ei saa toimia
"Tämä on se pahin, kun kuulee yhtiökokouksen jälkeen, kun osakkaat heräävät"
Kokouksissa saa tietoa yhtiön tilasta. Samalla tehdään päätöksiä. Jos paikalla ei ole, asioihin ei saa myöskään vaikuttaa.
– Tämä on se pahin, kun kuulee yhtiökokouksen jälkeen, kun osakkaat heräävät: mitä, päätettiinkö noin, tehtiinkö tuollainen päätös? Sitten on liian myöhäistä, Pynnönen Andersson kuvailee.
Ideaalitilanne ei ole sekään, jos osallistumisprosentti kokoukseen on todella pieni.
– Yksi osakas vaaditaan, ja se riittää. Sitten tarvitaan toinen henkilö, että saadaan pöytäkirjantarkastaja. On se mielestäni todella ikävää, jos menisi niin pitkälle, että yhtiökokouksessa olisi ainoastaan yksi osakas edustettuina. Hänhän päättää silloin taloyhtiön kaikista asioista käytännössä, Pynnönen Andersson kuvaa.
Lue myös: Saako naapurin remontti kestää puoli vuotta?
Hallitukseen voi joutua "hivutetuksi hieman vastentahtoisesti"
Kokouksessa tunteet voivat leimahtaa, kun puhutaan esimerkiksi remonteista. Pitkät puheenvuorot voivat puuduttaa, ja kokous muutenkin jännittää.
– Välillä kuulee, että ei mennä siinä pelossa, jos vaikka joutuisi sinne hallitukseen, Pynnönen Andersson kuvaa.
– Itse lähtisin siitä, että jos on osakkaana, sehän on paras paikka vaikuttaa.
Taloyhtiöllä tulee olla hallitus. Siksi pelko hallitukseen "joutumisesta" on osin perusteltu.
– Siinä mielessä voi olla niin, että joissain tapauksissa sinne tulee hivutetuksi hieman vastentahtoisesti. Tokihan hallituksessa toimiminen on vapaehtoisuuteen pohjautuvaa, Haltia sanoo.
Jos hallitusta ei asukkaista saa kokoon, täytyy jäsenet hakea taloyhtiön ulkopuolelta. Hallituksessa voi kuitenkin olla mukana myös "aivan tavallinen" asukas.
– Lähtökohtana on se, että ihan tavallinen ihminen tavallisine tietopohjineen voi toimia hallituksessa, kunhan toimii huolellisesti, Haltia sanoo.
Lue myös: Naapurin ruoka haisee rappukäytävässä, mutta voiko siitä valittaa? Lakiasiantuntija vastaa
Jos toiminta hallituksessa on hyvin huolimatonta, seurauksia voi tulla. Yksi seuraus voisi olla vahingonkorvausvastuu, Pynnönen Andersson sanoo.
– Toki sitä varten on taloyhtiö ottanut myös vakuutukset, hän sanoo.
– Tietysti, jos on tahallista toimintaa, eli hallitus on tahallisesti toiminut vastoin taloyhtiön etua, vakuutukset eivät korvaa. Nämä ovat todella poikkeuksellisia.
Mihin taloyhtiön hallituksessa oleminen sitoo, millaista vastuuta siitä seuraa? Mitkä ovat tärkeimpiä asioita, joista yhtiökokous päättää? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.
Lue myös:
Kommentti: Kerrostalossa asuminen vei mielenterveyden – vuokra-asunto muuttui ihmiskokeeksi
Yllättävä tieto asumisen äänistä kerrostaloissa: Jopa yöllinen pauke voi olla sallittua
Kuuluuko naapuria moikata? Lakiasiantuntija kertoo, voisiko taloyhtiö pakottaa tervehtimään
Katso myös: Mitä asukkaille tapahtuu, jos taloyhtiö menee konkurssiin? Asiantuntija vastaa
1:14Keskustelemassa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sekä isännöitsijä Maria Wägg.