Mainos

Saako kerrostalossa käydä yöllä suihkussa tai pestä pyykkiä? Asiantuntijat vastaavat

Kerrostalojen yöelämää säätelee viime kädessä vahvimmin Suomen laki, eikä se kiellä  yöllä suihkussa käymistä. Tämä ei kuitenkaan estä sitä etteikö siitä ja monesta muusta yöllä ääniä aiheuttavasta toiminnasta nousisi säännöllisesti närää kerrostaloissa. Naapureilla voi olla keskenään hyvin erilainen käsitys siitä, mikä on häiritsevää ääntä.

Suomen laki takaa ihmisille kotirauhan, mutta siihen se ei puutu saako kerrostalossa yöllä esimerkiksi imuroida tai pestä pyykkiä. Talon omissa järjestyssäännöissä voi olla maininta, että nämä asiat ovat yöaikaan kiellettyjä, mutta tosiasiassa niitä ei voida kieltää kuin poikkeustapauksissa, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

– Jos mietitään kumpi viime kädessä on tärkein – järjestyssäännöt vai laki – niin kyllä se on laki. Jos sitä rikotaan, niin silloin voidaan helpommin puuttua toimintaan, Pynnönen sanoo.– Talon järjestyssäännöt ovat ohjeita ja toivomuksia, mutta voi olla tilanteita, joissa niitä ei voida noudattaa. Väkisinkin tulee tilanteita, jolloin yöllä täytyy käydä suihkussa, eikä sitä voida kieltää, Pynnönen jatkaa.

Häiritsevätkö naapurista kuuluvat äänet yöllä, kokeile näitä:

  • Pyydä taloyhtiötä tarkistamaan ovatko asuntojen väliset eristykset kunnossa
  • Kokeile korvatulppia
  • Ota asia esille suoraan naapurin kanssa
  • Jos tilanne ei ratkea, pyydä naapuruussovittelijaa auttamaan.
  • Tietoa naapuruussovittelusta löytyy muun muassa täältä

Niinsanotuksi laittomaksi, ja jopa rikosnimikkeen täyttäväksi, äänet muuttuvat vasta, kun niiden todetaan olevan kiusantekomielessä aiheutettuja. 

– Esimerkiksi jos naapuri kävelee aikaisin aamulla korkokengillä ja naapuri häiriintyy, niin asialle ei voi tehdä paljon muuta kuin puhua asiasta hienotunteisesti suoraan kopisuttajan kanssa.

– Eri asia sitten on se, jos jotakin ääntä tehdään pelkässä kiusaamismielessä, kun tiedetään naapurin häiriintyvän siitä. Tämä koskee myös päiväsaikaan kuuluvia ääniä.

Joskus jopa normaalielämään kuuluva ääni voi muodostua häiritseväksi, jos se jatkuu kohtuuttoman kauan. Hovioikeudessa on muassa käsitelty tapausta, jossa päivittäin kahdeksan tuntia kestävä pianonsoitto katsottiin häiritseväksi, Pynnönen selventää. 

Osa aristelee pienimpienkin äänien aiheuttamista yöllä

Toiminnanjohtaja Anne Viita Vuokralaiset ry:stä kertoo vuokralaisten etuja valvovan yhdistyksen saavan paljon yhteydenottoja ilta- ja yöaikaan kuuluvasta melusta.

– Saamme tasaiseen tahtiin kysymyksiä muun muassa siitä, että mitä tehdä, kun naapuri soittaa kitaraa, rumpuja tai nostaa painoja illalla, Viita kertoo.

Kaupunkielämä oli keskiössä aiemmin tänä syksynä Suomen Asuntomessujen uudessa Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtumassa. Tapahtuman aikana aiheesta puhuttiin myös MTV:n Huomenta Suomessa:

Katso Huomenta Suomen kaupunkielämää -keskusteluja täältä:

Arkkitehtuuri Suomessa:

http://www.katsomo.fi/?progId=972423 

Kestävä kaupunkikehitys:

http://www.katsomo.fi/?progId=971861 

Jallukkatalossa asuu pelkästään muusikoita:

http://www.katsomo.fi/?progId=972496

– Pääosin hiljaisuus on kerrostaloissa kello 22-06, mutta suosittelisin tämäntyyppisten, suht' kovaa ääntä aiheuttavien toimien lopettelua iltayhdeksän maissa. Siihen aikaan moni esimerkiksi yrittää nukuttaa lasta, ja painon kolahtelu lattiaan voi olla häiritsevää, Viita sanoo.

Naapureilla voi olla keskenään hyvin erilainen käsitys siitä, mikä on häiritsevää ääntä. Joskus yöeläjä saattaa itse pelätä turhaankin, että hänen aiheuttamansa äänet voivat olla häiritseviä. Tällainen ääni on muun muassa mikroaaltouunin "plingahdus".

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo saaneensa kysymyksiä jopa mikron äänestä yöllä.​​​​​​​

– Silloin vastaan, että jos yöllä tulee nälkä, niin ihan huoleti voi käyttää mikroa. Mutta jos mikroa plingauttelee tahallaan kymmenen kertaa peräkkäin, kun tietää naapurin heräävän, niin silloin voi olla, että kotirauhan häirinnän kynnys ylittyy. Vaikea kuitenkaan kuvitella, että mikron ääni olisi niin häiritsevä, Pynnönen sanoo.

Toiminnanjohtaja Anne Viita puolestaan ei ole saanut eteensä kysymystä mikron äänestä, vaikka monenlaista on vuosien varrella tullutkin vastaan.

– Astianpesukoneen tyhjennys kello kuusi aamulla on ärsyttänyt, kun naapurin keittiö on ollut toisen naapurin makuuhuoneen seinän takana.

Asioista voi yrittää puhua suoraan naapurin kanssa

Yksi asia mikä saattaa myös häiritä naapureita, on tupakan polttaminen kerrostaloasunnossa liesituulettimen alla tai parvekkeella. 

– Jos asiaa ei ole missään muodossa kielletty yhtiössä, niin tupakkaa saa polttaa sekä omassa asunnossa että tuuletusparvekkeella, sanoo Anne Viita.

Toisinaan naapurin kävely yöaikaan voi häiritä. Tämäkin on asia, jota on mahdoton kieltää, mutta Kristel Pynnösen mukaan asiaan on keksitty myös luovia ratkaisuja.

– Kerran Kiinteistöliiton lakineuvontaan tuli kysymys, että voiko naapurit velvoittaa käyttämään huopatohveleita, etteivät askelet kuulu.

Asia, josta sekä Kiinteistöliiton että Vuokralaisten ry:n neuvontapuhelimiin on tullut kyselyitä ovat seksin äänet – voiko niihin puuttua?

– Monen on hyvin vaikea ottaa puheeksi, jos tällainen asia yöllä häiritsee. Mutta jos asiasta on päästy keskustelemaan, olemme antaneet neuvoksi, että kannattaa ainakin siirtää sänkyä niin, ettei se ole patterissa kiinni, Anne Viita kertoo käytännön vinkeistä.

Yksi yöääni, josta naapurit saattavat myös valittaa, on lapsen itku. 

– Jos on niin herkkä, että lapsen itku häiritsee, niin silloin aletaan olla tilanteessa, jossa voi kysyä, että kannattaako asua enää kerrostalossa. Jos kyse on niin sanotusti terveestä tilanteesta – ei esimerkiksi pahoinpitelystä – niin lapsen itkusta valittaminen isännöitsijälle ei johda mihinkään toimenpiteisiin, Anne Viita sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat