Saako lapsi mennä leikkimään toisen kerrostalon pihaan? Lakiasiantuntija valottaa taloyhtiön sääntöjä

Saako lapseni leikkiä toisen kerrostalon pihalla? 9:33
Saako lapsi mennä leikkimään vieraan kerrostalon pihaan? Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama ottaa kantaa naapureita närästäviin aiheisiin.

Saako lapsi mennä leikkimään toisen kerrostalon pihaan? Saako pihakatoksessa grillata tai vessan vetää yöllä? Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama ottaa kantaa.

Naapurin lapset tulevat pihakeinuihin ilakoimaan. Grillikatoksessakin näyttäisi istuskelevan vierasta porukkaa, ja nyt tuohon parkkeerattiin autokin! 

Kerrostaloihin mahtuu paljon erilaista elämää. Siksi lähtökohtaisesti viatonkin asia voi joskus alkaa ärsyttää. Suoranainen ilkivalta ja väärinkäytökset ovat toki asia erikseen, mutta moni valittaa myös "normaalista elämästä" yhtiössä tai pihassa. 

– Niin paljon kun Suomessa asuu taloyhtiöissä ihmisiä, 2,7 miljoonaa, kyllä siihen määrään mahtuu paljon ihmisiä, joilla on paljon näkemyksiä siitä, miten pitää elää, Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama muotoilee Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Viiden jälkeen -ohjelman Jere Silfsten lähti selvittämään, mikä taloyhtiöiden pihoilla ärsyttää. Yllä olevalta videolta kuulet, millaiset asiat pihoilla ärsyttävät!

"Jos se on tällaista tavallista elämää, niihin ei voi puuttua"

Naapureissa voivat ärsyttää esimerkiksi suihkussa käynti ja vessan vetäminen yöllä, tai jopa ruoanlaiton tuoksut. Hiljaisuus on monelle suomalaiselle tärkeää, mutta toisaalta osa on yötöissä ja palaa kotiin silloin, kun muut jo nukkuvat.

– Voi olla vaikeaa ymmärtää, että kaikki eivät elä siinä normaalissa kahdeksasta neljään -rytmissä. Osa on eläkkeellä eli ei käy ollenkaan töissä, osa tekee paljon etätöitä. 

Päiväsaikaan kantautuvat äänet voivat häiritä etätöissä olevaa eri tavalla. Kuitenkin vain häirintä, kuten yöllinen  huutaminen tai juhliminen, ovat asioita, joihin voi puuttua.

– Jos se on tällaista tavallista elämää, eli kyllä, ovi kolahti, hissin ovi kolahti, kävin suihkussa, niihin ei voi puuttua. Se on sitä tavallista elämää.

Taloyhtiön piha on yksityisaluetta: "Eivät lapset niitä ymmärrä"

Entäs ne lapset sitten? Totta on, ettei viereisen talon lapsilla ole automaattista oikeutta tulla taloyhtiön pihaan leikkimään. 

– Kyllä taloyhtiön piha on yhtiön omistamaa aluetta, ei julkista aluetta, Valkama sanoo.

Lapsille tilanne ei kuitenkaan ole näin selvä. Jos pihassa on leikkipaikka, voi tuntua nurinkuriselta, ettei siihen saakaan mennä keinumaan tai kaivelemaan.

– Jos [pihassa] on joku teksti, yksityisalue-kyltti, eivät lapset niitä ymmärrä. Eli silloin kannattaa ystävällisesti kertoa, että tämä alue ei ole kaikille avoin, ja ohjeistaa leikkimään muualla.

Onko pihatalkoisiin pakko osallistua? Kuka saa grillata pihan grillipaikalla? Miten ja kuinka nopeasti häirikkönaapurista voisi päästä eroon? Katso koko keskustelu jutun alussa olevalta videolta.

Katso myös: Saako grillata ja ottaa aurinkoa – pätevätkö parvekkeella samat säännöt kuin omalla pihalla?

Pätevätkö parvekkeella samat säännöt kuin omakotitalon pihalla? 1:20
Mitä eroa on siinä, asuuko kerrostalossa taloyhtiössä vai omistaako omakotitalon pihoineen?

Lue myös:

    Uusimmat