Sisusta parveke kauniiksi pienillä ideoilla – katso!

Sisustusalalla työskentelevä rouva suunnitteli parvekkeensa samoilla aineksilla, millä muukin huoneisto on sisustettu. On valkoista, lautaa, rottinkia, sinkkiä, viherkasveja ja harkittuja yksityiskohtia. Kokonaisuus on hallittu, kun valitusta värimaailmasta ei lipsuta kuin ehkä muutaman vaaleanpunaisen pelargonian verran.

Asunnon valkoiseksi maalattu lautalattia jatkuu parvekkeella täysin samanlaisena. Parvekkeen lautalattia on rakennettu mittojen mukaan verstaalla ja kannettu paikalleen. Lautojen alla on läpikyllästetystä puusta rakennettu koolaus. Koolauksen alla ja lautalattian reunoilla on sen verran tilaa, että lattian voi pestä vaikka ämpärillisellä vettä ja vesi valuu betonilattian kaatojen mukaisesti parvekkeelta pihaan.

Jälkikäteen ajateltuna isäntä tosin tuumi, että lattian olisi voinut tehdä kahdesta erillisestä lautalaatasta, jolloin sen nostaminen ja puhdistaminen olisi sujunut nykyistä helpommin.

Parvekkeen valkoisiin, betonisiin päätyseiniin on rakennettu raakalautaiset seinämät. Ensin isäntä proppasi seiniin kolme vaakakoolausta. Alin koolaus on noin puolen metrin korkeudella lattiasta, sillä tukea tarvitaan pikemminkin laudoituksen yläpäässä. Noin kymmenen senttimetriä leveät raakalaudat on kiinnitetty koolauksiin ruuveilla. Valmis laudoitus maalattiin valkoiseksi. Lautoihin on kiinnitetty hyllyjä ja koukkuja rouvan lyhtyjä ja kukkaruukkuja kannattelemaan.

Lasitetun parvekkeen suojaksi on asennettu myös rullaverhot, jotka pidetään aurinkoisina päivinä alhaalla. Näin pahimmat paahteet pysyvät parvekkeen ulkopuolella ja työpäivän jälkeen on mukava istahtaa raikkaalle parvekkeelle huokaisemaan.

Aivan suin päin ei parvekkeen remontointiin voi ryhtyä vaikka nykyisen asunto-osakeyhtiölain mukaan huoneistoparveke kuuluukin osakehuoneistoon. Osakkaan muutostyöoikeus on parvekkeella huomattavasti suppeampi kuin huoneiston sisällä, koska parvekkeen kunnostamisessa täytyy huomioida sen vaikutus talon julkisivuun.

– Osakas voi tehdä parvekkeella muutoksia ilman taloyhtiön suostumusta vain lattian ja parvekkeen kaideseinän sisäpuolen pintamateriaaleihin, eli niihin osiin, jotka eivät näy ulkopuolelle. Esimerkiksi parvekkeen oven ulkopuolen maalaamiseen ja sivuseinien panelointiin tarvitaan taloyhtiön lupa, koska ne vaikuttavat julkisivun ulkoasuun, kertoo lakimies Elina Skarra Suomen Kiinteistöliitosta.

Innokkaan parvekesisustajan kannattaakin olla yhteydessä taloyhtiön hallitukseen ennen näyttävämpiä, talon ulkoasuun vaikuttavia remontteja. Taloyhtiö ei kuitenkaan voi tehdä päätöstä täysin itsenäisesti, sillä sen on otettava huomioon myös paikallisen rakennusvalvonnan mielipide mahdollisiin julkisivua koskeviin muutoksiin.

Kun parvekkeen pinnat ovat mieleiset, voi sitä alkaa sisustaa huonekaluilla ja kukilla. Parvekkeen irtokalusteisiin ei taloyhtiöllä ole sananvaltaa.

Tämän paneloidun parvekkeen kalusteina on valkoinen lipasto, rottinkinen lepotuoli, istutuspöytä ja sivuseinälle mahtuva pieni penkki.

Parvekkeen perimmäinen seinä on raikas keidas hyllyillä notkuvine viherkasveineen ja syksyisten iltojen hämyyn sopivine lyhtyineen. Yhdelle parvekkeelle sopivat monenlaiset lyhdyt, kun niitä yhdistää sama väri tai materiaali. Tämän parvekkeen lyhdyissä toistuvat valkoinen ja harmaat metallin sävyt.

Rottinkisen arkun päältä löytyy aamiaissetin lisäksi rakkauden resepti, jonka aineksia on mukava pohtia parvekkeen rauhallisessa tunnelmassa istuskellessa.

Reseptin mukaan rakkauteen tarvitaan kupillinen romantiikkaa, hyppysellinen huumoria, lusikallinen iloa ja yhteensopivuutta, ruokalusikallinen luottamusta, kupillinen kunnioitusta, lusikallinen jakamista, hellyyttä ja kärsivällisyyttä.

Ruukut, lyhdyt ja muut sisustusesineet sisustusliike Säde, kukat Plantagen. Molemmat liikkeet Vaasassa.

Kuvat ja teksti: Henna Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja