Mainos

Sisäpiirin pörssiomistukset näkyviin netissä

Suomessa siirryttiin tänään ainutlaatuiseen avoimuuteen, kun osa arvopaperikeskuksen sisäpiirirekisteristä avattiin Internetissä. Tiettävästi vastaavanlaista Internetin kautta tapahtuvaa julkisuutta ei ole toteutettu muualla maailmassa. Ensimmäisessä vaiheessa Internetissä voidaan nyt seurata Arvopaperiyhdistyksen ja Sijoitusrahastoyhdistyksen sisäpiiriläisten osakeomistuksia.

Porssirakennus

NetSire-palvelussa ovat tiedot 49 sijoituspalveluyrityksen yli 2000 sisäpiiriläisen omistuksista. Nettiosoitteessa on nähtävissä näiden yhtiöiden sisäpiiriläisten lisäksi heidän määräysvallassaan olevat yhteisöt ja holhottavat sekä näiden omistukset pörssiyhtiöissä. Palvelun julkistamistilaisuudessa Arvopaperivälittäjien yhdistyksen toimitusjohtaja Markku Savikko suositteli järjestelyä lämpimästi myös kansanedustajille, keskeisille virkamiehille ja ministereille.

-Rahoitustarkastuksen kirjoittamat pelisäännöt on jo olemassa, ja ne sopivat mainiosti myös julkiseen hallintoon, sanoo Savikko. Savikko viittaa yhteen olennaiseen sisäpiiritiedon ryhmään, jonka muodostaa julkisen vallan takana oleva tieto, esimerkiksi koron muutokset ja erilaiset luvat jne. Markkinoiden kannalta tämä on todellista sisäpiirin tietoa.
-Olen varma, että tällainen netin kautta tapahtuva julkisuus lisäisi myös kansalaisten luottamusta edustajiensa ja virkamiesten toimintaan, arvioi Savikko.

Pilotista kokemusta jatkokehittelyyn

NetSirestä ei kuitenkaan vielä suoraan näe omistuksissa tapahtuneita muutoksia, eikä esimerkiksi mahdollisia päivän sisäisiä kauppoja. Rekisterin tiedot päivitetään viikottain, joten viive rekisterissä saattaa venyä viikon mittaiseksi. Myöskään arvo-osuusjärjestelmän ulkopuoliset omistukset eivät rekisteristä paljastu. Myöhemmin tarkoitus on lisätä järjestelmään myös omistuksissa tapahtuneet muutokset. Tästä ei kuitenkaan ole vielä ole täsmällistä aikataulua.

Toimitusjohtaja Heikki Sirve Arvopaperikeskuksesta kuvaakin nyt arvopaperivälittäjien kanssa tehtyä järjestelyä pilottivaiheeksi, josta saadaan kokemusta jatkokehittelyyn. Palvelua on tarkoitus tarjota myös liikkeeseenlaskijoille ja muille sijoituspalveluyrityksille.
-Jokainen liikkeeseenlaskija päättää kuitenkin itsenäisesti palveluun siirtymisestä. Tavoitteena ei ole luoda mitään keskitettyä rekisteriä, sanoo Sirve.

Sisäpiirirekisterissä on tällä hetkellä noin 520 organisaatiota, ja niin sanottujen ilmoitusvelvollisten määrä järjestelmässä on noin 14000. Sisäpiiriläisten määrä laski viime vuonna parilla tuhannella Rahoitustarkastuksen uusien ohjeiden myötä. Ohjeissa ilmoitusvelvollisuus poistettiin muun muassa eräiltä pankkitoimihenkilöiltä, jotka eivät käytännössä saa sisäpiiritiedoksi luokiteltavaa tietoa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.